Naiset pelkäävät lapsen vaikeuttavan työntekoa

Suomalainen empii lasten hankkimista.

Suurin osa suomalaisista haluaisi lapsia, mutta joutuu lykkäämään niiden hankkimista. Yksi tärkeä syy on se, että sopivaa kumppania ei ole löytynyt.

Useimmilla siintää silmissä toive kahdesta lapsesta.

Väestöliiton perhebarometrin mukaan kumppanin puutteen lisäksi myös opintojen keskeneräisyys sekä työtilanteen ja talouden epävarmuus saavat naiset ja miehet lykkäämään lasten hankkimista. Osa empii siksi, ettei halua luopua nykyisestä elämäntyylistä tai asuu pienessä asunnossa.

Suomalaisista kolmekymppisistä naisista lähes puolet on lapsettomia. Samanikäisistä miehistä lapsettomia on 60 prosenttia.

Nykyisin naiset saavat ensimmäisen lapsen keskimäärin 28-vuotiaana ja miehet tulevat isiksi 30-vuotiaana. Sekä naisten että miesten mielestä olisi ihanteellista, että lapsia saataisiin jo muutaman vuoden nuorempana.

- Muihin Euroopan maihin verrattuna suomalaiset haluavat useammin suuren perheen eli vähintään kolme lasta, sanoo tutkija Anneli Miettinen.

Lasten hankinta ei aina helppoa

Suomalaisista 35-39-vuotiaista naisista joka viides on lapseton. Heistä parikymmentä prosenttia on yrittänyt lasta.

Miettisen mukaan lapsettomat ihmiset eivät ole mitään uraohjuksia, jotka haluavat tehdä vain töitä. Heistä osa ei ole saanut lapsia vaikka olisi halunnut ja sitten valinnut panostamisen työelämään.

Myös yhden lapset vanhemmista joka neljäs on yrittänyt toista lasta, mutta ei ole onnistunut. Jos mies on tullut isäksi jo kerran, hän haluaa usein toisenkin lapsen.

Suurin osa raskaaksi tulemisen vaikeuksista kärsinyt on hakenut apua.

-Yli puolet on hakeutunut hedelmöityshoitoon, kertoo erikoistutkija Anna Rotkirch.

Kaikki eivät lapsia halua. Noin joka kymmenes 25-44-vuotias on päättänyt olla hankkimatta lapsia.

Lapsen tulo ja työt huolena

Moni lapsista haaveileva nainen on huolissaan myös työn ja perheen yhteensovittamisen vaikeuksista. Joka kolmas nuori nainen pelkää lapsen tulon heikentävän mahdollisuuksia työelämässä.

Korkeasti koulutetuista naisista jopa 40 prosenttia arvelee, että lapsen tulo haittaa työuran kehitystä.

Tutkimukseen vastasi noin 2700 suomalaista, jotka ovat 25-44-vuotiaita, lapsettomia tai yksilapsisia naisia ja miehiä.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat