Mainos

Naiset pelkäävät ehkäisypillereiden haittoja

Ehkäisypillereiden käyttöön liittyvät pelot ja huolet ovat lisääntyneet, kertoo Kuopion yliopiston tutkimus.

Tutkimukseen vastasi yhteensä 700 naista vuosina 2001 ja 2007. Kuuden vuoden aikana pillereiden haitoista huolestuneiden osuus kasvoi 52:sta 64 prosenttiin. Samanaikaisesti haittoja kokeneiden määrä kuitenkin laski 76:sta 66 prosenttiin.

Huolta herättivät erityisesti hormonien pitkäaikaisen käytön riskit sekä ehkäisystä aiheutuva lapsettomuus. Tärkeimmiksi eduiksi naiset kokivat ehkäisyn tehokkuuden ja kuukautiskierron säännöllisyyden.

Tutkimusryhmän johtajan, professori Riitta Ahosen mukaan asiaan liittyy yhä uskomuksia, joiden taustalla ei ole tieteellistä näyttöä. Tällaisia ovat painon nousu ja lapsettomuus ehkäisyvalmisteiden käytön seurauksena sekä pillerin käyttötaukojen ”terveellisyys”.

Ahosen mukaan naiset tarvitsevat asiallista tietoa hormonaalisen ehkäisyn eduista suhteessa riskeihin. Pahimmillaan pillerikammo voi johtaa ei-toivottuihin raskauksiin ja raskauden keskeytyksiin.

- Avoin keskustelu vähentää pelkoja. Oikea tieto auttaa suhteuttamaan hormonaaliseen ehkäisyyn liittyvät edut ja riskit yksilöllisesti, hän sanoo.

Tutkimus julkaistiin alkuviikosta kansainvälisessä The Patient -lehdessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.