Mainos

Naiset kärsivät eniten ilmastonmuutoksesta

Ilmastonmuutos on monelta osin myös tasa-arvokysymys, muistutetaan tänään julkistetussa YK:n väestörahaston (UNFPA) Maailman väestön tila -raportissa.

- Valtaosa maailman köyhimmistä ihmisistä on naisia ja he myös kärsivät eniten ilmastonmuutoksesta. Lisääntyvissä luonnonkatastrofeissakin naiset kärsivät eniten, koska heidän tiedonsaantinsa on usein rajoitettua, sanoo YK:n väestörahaston varapääjohtaja Mari Simonen.

Ilmastonmuutos lisää nälänhätää, vaikeuttaa vedensaantia ja vaikuttaa energiantuotantoon köyhissä maissa. Pääasiassa naiset huolehtivat kehitysmaissa juuri ruuan, veden ja energian hankinnasta.

- Maaseudun naisilla on hallussaan tietoa ja taitoa, joka on saatava käyttöön, kun suunnitellaan ilmastonmuutokseen sopeutumista. Naiset tietävät, mitkä lajit kestävät kuivuutta tai selviävät tulvaoloissa ja mistä saadaan vettä hankalissakin oloissa, luettelee erityisasiantuntija Aira Kalela Ulkoministeriöstä.

YK-raportin mukaan ilmastonmuutosta on tähän asti käsitelty enemmän teknisenä kuin sukupuoli-kysymyksenä. On arvioitu, että ongelma pystytään ratkaisemaan tekniikan keinoin.

- Kyllä tämän ongelman ratkaisuun tarvitaan ihmisiä ja erityisesti naisia. Naiset voivat esimerkiksi kehitysmaissa auttaa ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa ja sopeutumisessa, jos heitä tuetaan siinä. Naiset ovat tärkeässä asemassa, koska he tuntevat paikalliset olot, sanoo Mari Simonen.

Ilmastoneuvotteluissa liian vähän naisia

Kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa vain viidesosa neuvottelijoista on ollut naisia.

- Kyllä minä uskon, että jos naisia olisi enemmän mukana, se muuttaisi sopimustekstiä. Kehitysmaiden naisilla on hallussaan tärkeää perimätietoa ja teollisuusmaissa taas naisten tekemillä jokapäiväisillä päätöksillä kuten ruokavalinnoilla on tärkeä merkitys ilmastonmuutoksen kannalta, sanoo Kalela.

Suomen aloitteesta tulevaan ilmastosopimukseen yritetään saada mukaan myös mainintoja naisten tärkeästä roolista ilmastonmuutoksen torjunnassa.

- Erityisesti Suomen ansiosta sopimusluonnoksessa on nyt neljässä kohdassa viittaus naisen panokseen ja toivon, että se säilyy lopullisessa sopimustekstisssä. Sitä paitsi uutta ilmastosopimusta ei voida edes toteuttaa, ellei naisia saada mukaan työhön, sanoo Kalela.

Kalela muistuttaa, että teollisuusmaissakin naisilla on tärkeä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä. Tutkimusten mukaan naiset tekevät 80 prosenttia perheiden ostopäätöksistä.

- Voimme omilla ostovalinnoillamme vaikuttaa energiankulutukseen. Voimme sammuttaa tarpeettomat valot, säästää vettä, lajitella jätteitä, kierrättää tavaroita. Pelkästään näillä arkisilla valinnoilla säästetään energiaa 5-10 prosenttia, listaa Kalela.

Myös jokapäiväisillä ruokavalinnoilla on merkitystä ilmastonmuutoksen torjunnassa.

- Jos teemme tänä iltana kotona runsaan salaatin tai munakkaan, kulutamme kahdeksan kertaa vähemmän energiaa kuin jos tekisimme pihvin ja ranskalaiset, muistuttaa Kalela.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.