Naiset juovat entistä enemmän ja humalahakuisesti

Naisten alkoholinkäyttö on lähes kuusinkertaistunut 1960-luvun lopun jälkeen. Tutkijat pitävät naisten juomistapojen muutosta merkittävimpänä yksittäisenä muutoksena suomalaisessa juomakulttuurissa viime vuosikymmeninä.

40 vuotta sitten vain joka kymmenes suomalainen nainen joi alkoholia viikoittain, nyt jo joka kolmas.

- Kulutus on lisääntynyt ja juodaan useammin. Juodaan myös isompia määriä, kertoo yksikön päällikkö Christoffer Tigerstedt Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Suomalaisnaiset ovat oppineet päihtymään, mutta se ei tarkoita, etteikö humala häiritsisi naisia. Jopa kaksi kolmasosaa naisista kokee, että jonkun läheisen alkoholinkäyttö haittaa heidän elämäänsä.

- Se voi johtua tietysti siitä, että miehet juovat enemmän kuin naiset. Ja sen takia miehet myös häiritsevät enemmän.

Myös tuntemattomien humala kauhistuttaa, sillä alle parikymppisistä naisista kaksi kolmasosaa ilmoitti pelänneensä päihtyneitä.

Miehet juovat tuplasti enemmän

THL:n mukaan miesten alkoholinkäyttö on neljässä vuosikymmenessä kaksinkertaistunut. Miehet kuluttavatkin yhä suurimman osan alkoholista.

- Miesten juominen on siirtynyt kotiin ja kapakoista pois. Mutta myös kapakoissa voi sanoa, että miehet juovat eri tavalla kuin aikaisemmin, Tigerstedt sanoo.

Suurin osa alkoholista juodaan kodeissa. THL kertoo, että kotioloissa kuluu noin 75 prosenttia kaikesta juodusta alkoholista. Kotona juomisen yleistyminen tarkoittaa sitä, että lapset näkevät yhä enemmän juomista.

Suomalaisessa juomakulttuurissa on myös jotain, mitä vuodetkaan eivät ole pystyneet murentamaan. Juominen on edelleen humalahakuista, ja se painottuu arjen ulkopuolelle eli iltoihin, viikonloppuihin ja juhlapyhiin.

Katso Elisa Tikkasen juttu ja THL:n erikoistutkija Pia Mäkelän haastattelu

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat