Mainos

Naiset ja homot puhuttavat anglikaanipiispojen kokouksessa

Anglikaanisen maailman merkittävin piispainkokous Lambeth-konferenssi alkoi tänään ristiriitaisissa tunnelmissa Kaakkois-Englannin Canterburyssa. Maailman kolmanneksi suurimman kristillisen kirkon yhtenäisyys on vakavasti uhattuna oppiriitojen vuoksi. Vapaamielisten ja vanhoillisten kiista kiteytyy kysymykseen: saako anglikaanisen kirkon piispa olla nainen tai homoseksuaali?

Anglikaanisen kirkkoyhteisön johtaja, Canterburyn arkkipiispa Rowan Williams, myönsi tervetulopuheessaan kiistojen jakavan kirkkoa.

-Yhteisömme elää vaikeita aikoja ja meidän täytyy olla tietoisia jakolinjoista ja kiistoista, jotka ovat vahingoittaneet meitä viime vuosina, Williams sanoi.

Kolmeviikkoiseen tapahtumaan Canterburyssa on määrä saapua 650 piispaa 150 maasta. Piispainkokouksen ensimmäiset kolme päivää on pyhitetty jumalanpalveluksille, mutta sen jälkeen on pyrittävä pelastamaan kirkon yhtenäisyys.

Lambeth-konferenssin lähtöasetelmat eivät ole erityisen ruusuiset ristiriitojen sovittelemisen kannalta, sillä noin 230 piispaa jäi kokouksesta pois oppiriitojen vuoksi. Monet protestoijat ovat afrikkalaisten ja aasialaisten kirkkojen johtajia.

Jakolinjat syventyneet viime aikoina

Anglikaanisen kirkon sisäiset jakolinjat vapaamielisten ja vanhoillisten välillä repesivät auki vuonna 2003, kun Yhdysvaltojen episkopaalisen kirkon New Hampshiren piispaksi vihittiin avoimesti homoseksuaalinen Gene Robinson.

Robinson jäi pois Lambethin virallisesta osuudesta, mutta hän saapuu Canterburyyn ja osallistuu konferenssin puitteissa järjestettäviin tapahtumiin.

Viimeisin isku kirkon yhtenäisyydelle tuli viime viikolla, kun Englannin kirkon kirkolliskokous päätti hyväksyä naispiispat. Noin 1300 anglikaanista pappia on uhannut erota päätöksen takia.

Vanhoillisten mukaan naispapit ja homoseksuaalisuus ovat vastoin Raamatun opetuksia. Vapaamielisten mukaan Raamattua ei tule tulkita kirjaimellisesti ja kirkon on hyväksyttävä ihmisten erilaisuus.

Jonkinlaiseen sopuun olisi Lambeth-konferenssissa päästävä, sillä seuraava piispainkokous järjestetään vasta kymmenen vuoden kuluttua.

(MTV3-STT-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.