Naiset huolissaan läheistensä juomisesta

Naiset ovat miehiä enemmän huolissaan perheenjäsentensä ja sukulaistensa juomisesta. Miesten huoli läheistensä juomisesta kohdistuu naisia enemmän työtovereihin ja ystäviin. Tätä eroa ei voi selittää vain kahdella itsestään selvällä tekijällä, vaan takana on myös kulttuurinen tekijä, arvioi Stakesin erikoistutkija Marja Holmila.

-Miehellä on ensinnäkin harvemmin kuin naisella sellaista perheenjäsentä, joka käyttää alkoholia. Näin sen vuoksi, että miehet ovat kuitenkin juomareiden enemmistö yhteiskunnassamme, ynnää Holmila eroavaisuuden syitä.

Toinen selvä tekijä on se, että miehet toimivat hyvin usein työvaltaisilla työpaikoilla, joissa heillä on ystäviä, työtovereita ja omia miespuolisia ystäviä. Tarkasteltaessa muitakin sukulaisia kuin vain puolisoja, voidaan otaksua, että naisilla ja miehillä olisi juomareita yhtä paljon ympäristössään. Silti naiset ovat silloin enemmän huolestuneita kuin miehet sukulaisista.

-Tämä on ilmeisesti kulttuurinen asia eli naiset ovat kuitenkin herkempiä kantamaan huolta esimerkiksi ikääntyvän isän, äidin, veljen tai aikuisen lapsen alkoholinkäytöstä, pohtii Holmila.

Lähes puolet sanoo läheisensä käyttävän "liikaa alkoholia"

Lähes puolet suomalaisista sanoo jonkun läheisensä käyttävän "liikaa alkoholia". Tieto perustuu vuonna 1993-94 tehtyihin Omnibus-puhelinhaastatteluihin. Lisäksi Lahdessa tehdyssä puhelinhaastattelussa kysyttiin, kuinka monen vastaajan elämään läheisen alkoholinkäyttö oli vaikuttanut. Neljännes vastaajista (30 prosenttia naisista ja 16 pros. miehistä) sanoi, että jonkun läheisen alkoholinkäyttö oli vaikuttanut hänen elämäänsä.

Marja Holmilan mukaan auttajat ovat Suomessa päässeet jo niin pitkälle ajattelussaan, etteivät syytä alkoholistia ongelmistaan, vaan ymmärtävät, että alkoholismi on sairaus. Silloin aletaan helposti katsoa syyllistä jostain muualta, ja sitten se löytyykin perheestä.

-Kuitenkin pitäisi astua vielä yksi askel eteenpäin ja katsoa, että kyseessä on yhteisöllinen asia ja vapauttaa perhekin syyllisyyden taakasta. Yhteiskunta ei ole vielä niin valmis ja kypsä, että se voisi vapauttaa alkoholistin läheiset syyllisyydestä. Holmilan mielestä asenteet ovat silti muuttuneet jo hyvin paljon karkeimmasta läheisriippuvuus-keskustelusta, joka otettiin suoraan ammattilaiskäytäntöön 1950-luvulla.

-Nyt kyllä terapeutit ja ammattilaiset suhtautuvat hyvin Suomessa tähän asiaan. Kansan käsityksissä ei vielä tätä muutosta näy, Holmila arvioi Alkoholitutkijain seuran seminaarissa perjantaina Helsingissä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat