Naisen heikko asema hidastaa arabimaiden kehitystä

YK:n tuoreen raportin mukaan tyttöjen koulutusta on kuitenkin arabimaissa parannettu.

Arabimaat maksavat kovan hinnan sukupuolten eriarvoisuudesta. YK:n kehitysjärjestö UNDP katsoo, että tasa-arvon puute hidastaa koko arabialueen kehitystä.

Osassa arabimaita ongelma on tunnustettukin ja esimerkiksi tyttöjen koulutusta on ryhdytty parantamaan, kerrotaan tänään julkaistussa raportissa Arabimaiden inhimillinen kehitys. Selonteon ovat laatineet riippumattomat arabiasiantuntijat, ja UNDP on tukenut nyt jo neljännen pelkästään arabimaita koskevan raportin tekoa.

Ensimmäinen vuonna 2002 julkaistu raportti totesi yksikantaan, että naisten asema estää merkittävällä tavalla arabimaiden nousemista maailman kärkijoukkoon talouden, koulutuksen ja kulttuurin aloilla. Asiantuntijat joutuvat tuoreessa selonteossa toteamaan, että neljä vuotta myöhemmin naiset eivät edelleenkään pysty hyödyntämään kaikkia kykyjään yhteiskunnan asettamien rajoitusten takia.

- Inhimillinen kehitys vaatii muutakin kuin talouskasvua. Taistelu köyhyyttä vastaan ei ole hyväntekeväisyyskampanja, vaan kyse on emansipaatiotehtävästä, huomauttaa UNDP:n johtaja Kemal Dervis.

Äänioikeus ja naiskiintiöt

Edistystä on toki tapahtunut monissa maissa. Naiset saivat oikeuden äänestää ja asettua vaaleissa ehdokkaaksi Omanissa ja Qatarissa 2003, vuonna 2005 Kuwaitissa. Arabimaista vain Saudi-Arabiassa ja Arabiemiraateissa naiset ovat edelleen vailla äänioikeutta, koska niissä ei ole edustuksellisia lainsäädäntöelimiä.

Naiskiintiöt on otettu käyttöön joissakin arabimaissa, ja niistä on saatu pääosin lupaavia tuloksia. Irakin parlamentissa oli tämän vuoden alussa neljännes naisia, Marokossa naisten osuus nousi viime vuoden vaalien myötä yhdestä prosentista 11 prosenttiin. Jordaniassa ja Tunisiassa on myös siirrytty naiskiintiöihin.

Naisten tulo politiikkaan ei kuitenkaan läheskään aina merkitse vallan lisääntymistä.

- Todelliset päätökset arabimaissa ovat kaikissa tapauksissa, kaikilla tasoilla, miesten käsissä, raportissa myönnetään.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat