Mainos

Naisen epäselvä kuolema oikeudessa: ”Vain Luoja tietää mitä tapahtui”

Törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta syytetty 57-vuotias helsinkiläismies kiisti Helsingin käräjäoikeudessa saamansa syytteet naisen kuolemasta. – Tässä on väärä mies syytteessä, miehen asianajaja Heikki Lampela sanoi.

- Vain Luoja tietää mitä on tapahtunut, Lampela totesi.

Syyttäjä Eija Velitskin käsitys on toinen. Velitskin mukaan 57-vuotias Pekka oli asunnossaan Malmin Ormusmäentiellä vapunpäivänä ravistanut nuorempaa Saria päästä ja iskenyt hänen päätään seinään. Tämän takia Sari sai aivovamman ja kuoli parin päivän päästä.

Kolmiodraama

Syyttäjä Velitski kertoi Sarin ja Pekan kihlautuneen keväällä 2012.

-Sitten Sarin käytös muuttui. Nainen oli usein mustelmilla. Mies oli pahoinpidellyt Saria. Talon asukkaat olivat usein kuulleet miehen asunnosta tappelun ääniä, Velitski kertoi.

- Ravintola Teerituvassa Sari oli sitten keväällä 2013 tavannut toisen miehen ja alkanut seurustella tämän Jannen kanssa. Janne antoi Sarille turvapaikan, jotta nainen pääsi Pekan pahoinpitelyjä karkuun.

Velitski kertoi, että Sari ja Pekka olivat kuitenkin koko ajan tekemisissä. – Heillä oli yhteinen koira.

19. huhtikuuta Sari oli pahoinpidelty ja Pekka oli päätynyt putkaan.

Tässä vaiheessa Sari asui Jannen kanssa.

- Tekopäivän aamuna eli vappupäivän aamuna Janne oli lähtenyt edeltä ravintola Teeritupaan. Vappulounasta piti syödä siellä. Kello 9 maissa aamulla Sari meni Pekan luo. Siellä oli nautittu alkoholia.

Syyttäjän mukaan oli syntynyt riitaa naisen alkoholista. Pekka oli ravistellut Sarin päätä ja iskenyt päätä seinään. – Tätä kesti jonkin aikaa, kunnes Sari poistui asunnosta.

Tällä aikaa Janne oli odotellut Saria Teerituvassa. Todistajan mukaan Sari oli itkuinen ja selvästi päihtynyt. Nainen ei kyennyt syömään, koska hänellä oli suussa vammoja.

Sari oli mennyt kotiin Jannen kanssa. Nainen oli mennyt nukkumaan jo iltakuudelta, mies myöhemmin yhdeksältä illalla. He olivat jutelleet illalla.

Oikeudessa todistajana kuultu Janne sanoi ihmetelleensä Sarin väsymystä, mutta hän oli miettinyt sen johtuvan vapusta. - Hän oli jotenkin poissaoleva ja kyseli mitä nyt tapahtuu. Rauhoittelin häntä.

Seuraavana aamuna eli 2. toukokuuta Sari ja Janne olivat rakastelleet. Janne oli lähtenyt Teeritupaan, mutta Sari jäänyt nukkumaan. Kahden-kolmen aikaan iltapäivällä Janne kävi kotona, mutta Sari nukkui. Mies antoi tämän nukkua ja palasi ravintolaan.

Janne palasi puoli kymmenen aikaan illalla vahvassa humalassa ja meni nukkumaan sen tarkemmin Sarin tilaa tarkastelematta. - Hän nukkui peitto korvilla.

3. toukokuuta Janne heräsi aamuviideltä ja huomasi Sari elottomaksi. - Tunnustelin Saria. Huomasin, että hänen kehonsa oli kylmä ja jäykkä. Laitoin valon päälle ja huomasin, että nyt on tapahtunut jotain vakavaa.

Hän soitti hätänumeroon.

Henkirikostutkinta alkoi 11. toukokuuta ruumiinavauksen jälkeen.

Syytetty kiisti

Pekka kertoi oikeudessa tutustuneensa Sariin malmilaisessa ravintolassa keväällä 2012. Joku mies oli vetäissyt Sarin maahan hiuksista ja Pekka oli auttanut häntä. Sari oli päätynyt Pekan luokse.

- Minulla ei ollut käsitystä Sarin pahasta alkoholiongelmasta.

- Sanoin hänelle, että haluan auttaa häntä, en käyttää hyväksi.He päätyivät kihloihin ja haaveena oli muuttaa Pekan omistamaan maalaistaloon.

Pekka kertoi hermostuneensa Sarin viinankäytöstä. - Yritin saada hänen AA:han. Itse saatoin olla kuukaudenkin juomatta.

Pekka sanoi hermostuneensa eritoten siitä, että Sari joi salaa. Pyykkikorista saattoi löytyä kymmenen Jägermeister -pulloa.

- Muutto maalle olisi muuttanut meidän elämämme. Lähimpään viinakauppaan Hämeenlinnassa olisi ollut 27 kilometriä.

- Riitelimme, mutta en koskaan lyönyt häntä. Saatoin läpsäistä, kun hänkin läpsi minua.

Syyttäjä kysyi vapun tapahtumista.

- Sari tuli aamulla yhdeksän pintaan koiran kanssa minun luokseni. Huomasin, että hän oli päihtynyt. Tapanani oli katsoa aamulla yöllä nauhoitettua Archie Bunkeria. Kysyin otetaanko punaviiniä. Näin tapahtui ja katsoimme televisiota.

- Meillä oli puhetta alkoholista ja vauvan hankkimisesta. Sari meni vessaan ja sieltä kuului kilahdus. Hän oli siellä aika kauan. Pitikö sun tulla tänne juomaan sitä viinaa, sanoin hänelle.

- Otin hänestä olkapäistä kiinni ja istutin hänet sohvalle. Pyöritin hänen päätään poskista.

- Sun pitää joko lähteä maalle ja oltava Jannen kanssa. Ainakin salajuominen pitää lopettaa, Pekka kertoi sanoneensa. Hän kiisti lyöneensä naisen päätä seinään.

Pekka kertoi päätyneensä lukemaan Iltalehteä, kunnes oli riidelty lisää. Nainen oli hermostunut ja lähtenyt koiran kanssa.

- Sanoin rapussa, ettet paisko ovia täällä. Sen koommin en häntä nähnyt.

"Vain Luoja tietää"

- Hän ei ravistanut naisen päätä, 57-vuotiaan asianajaja Lampela totesi. Syytetyllä ei ole väkivaltataustaa, mutta hänet on tuomittu törkeästä rattijuopumuksena vuosina 2007 ja 2011.

- Pekka on pitänyt kämmenillään Saria poskista ja pyörittänyt niitä. Hän ei ravistanut päätä siten, että Sarin pää olisi osunut seinään.

Lampela huomautti, että Sari kuoli vasta kaksi päivää syyttäjän väittämän teon jälkeen.

- Vammat ovat voineet syntyä vielä vuorokautta sen jälkeen kun Pekka tapasi Sarin vapunpäivänä, Lampela huomautti todeten, että nimenomaan Janne soitti poliisille ilmoittaakseen Sarin makaavan kuolleena.

- Sari oli käynyt ravintolassa väitetyn tapahtuman jälkeen. Hän on ollut iloisella päällä ja harjoittanut seksiäkin, Lampela sanoi.

- Pään hakkaaminen on oletus. Sarin päävamma on voinut syntyä kaatumisesta.

Lampelan mukaan Pekan asunnon seinässä – siis siitä kohdasta johon syyttäjän mukaan Sarin päätä hakattiin – ei ole mitään jälkiä päähakkaamisesta.

– Ei ole mitään teknistä näyttöä. Tämä on hämmentävää. Vain Luoja tietää mitä on tapahtunut.

Lampela kyseli Jannelta Sarin vammoista ja esitti ruumiinavauspöytäkirjan kuvaa Sarin päävammoista. Jannen mukaan sellaisia ei ollut vapun päivänä ravintolassa ja hän olisi varmasti huomannut ne. Hän ei osannut sanoa mistä ne olivat syntyneet.

Lampela esitti oikeudelle myös oikeuden päätöksen, jonka mukaan eräs kolmas mies oli tuomittu ehdolliseen vankeuteen viime tammikuussa Sarin pahoinpitelyistä vuonna 2011.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.