Naiseen kohdistuva henkirikos tapahtuu usein parisuhteessa

Suuri osa naisiin kohdistuvista henkirikoksista tapahtuu parisuhteessa. Esimerkiksi toissa vuonna parisuhdeväkivaltaan kuoli 22 naista.

Naiset joutuvatkin selvästi useammin kuin miehet heille läheisen tai muuten tutun tekemän rikoksen kohteeksi, selviää tuoreesta Rikollisuustilanne 2001 -selvityksestä.

Naisiin kohdistuvat tapot ja murhat eroavat mieheen kohdistuvista. Naisia tapetaan usein silloin, kun he ovat eroamassa tai eronneet puolisoistaan. Suhteen aikana tehtyjen henkirikosten motiivina on usein naisen seksuaalisuuden kontrollointi tai miehen pelko naisen uskottomuudesta.

-Joissakin tapauksissa mies on tappanut naisen riidan päätteeksi ja muutamissa tapauksissa on ollut kyse niin sanotuista murha-itsemurhista, joissa mies on tappanut ensin vaimonsa ja sitten itsensä, tutkija Päivi Honkatukia kirjoittaa artikkelissa Naiset väkivallan uhreina.

Surmatut naiset ovat yleensä 30-39-vuotiaita. Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan vuonna 2000 surmattiin yhteensä 43 naista, joista 22 parisuhteessa. Viime vuosikymmenen loppuvuosina parisuhdeväkivallan uhreina kuoli joka vuosi noin 15 naista. Vuonna 1996 heitä kuoli 30. Kymmenen viime vuoden aikana surmattujen naisten määrä on vaihdellut vuosittain 32:sta 61:een. Naisten osuus kaikista surmatuista on vaihdellut vuosittain 20 ja 30 prosentin välillä.

Vuoden 2000 tietojen mukaan noin joka kymmenes poliisin tietoon tullut väkivaltarikos luokiteltiin perheväkivallaksi. Neljä viidestä uhrista oli naisia. Poliisille soitetaan noin 50 000 hätäpuhelua kodeista joka vuosi, joista poliisin oman arvion mukaan 15 000 tilanteessa on kyse perheväkivallasta. Kuitenkin vuonna 2000 poliisi kirjasi vain vajaat 3000 tapausta perheväkivallaksi.

Poliisin tietoon tulleista törkeiden pahoinpitelyjen kohteeksi joutuvista viidesosa on naisia. Heistä yli puolet oli joutunut läheisen ihmisen pahoinpitelemäksi. Pahoinpitelijöitä olivat muun muassa perheenjäsenet, seurustelukumppanit tai lähisukulaiset.

Naisiin kohdistuneet törkeät pahoinpitelyt olivat usein raakoja, niissä potkittiin ja lyötiin nyrkillä ja käytettiin asetta. Raakoja tekotapoja ei ollut niin paljon miesten kokemissa törkeissä pahoinpitelyissä.

Poliisin tietoon tulleista raiskauksista suurimmassa osassa uhri tunsi tekijän. Tekijä oli tuntematon vain joka neljännessä rikoksessa. Joka kolmas poliisin tietoon tulleista raiskauksista tapahtui lähisuhteissa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat