Mainos

Nairobin suomalaisista reilusti yli puolet tavoitettu

Kenian Nairobissa asuvista suomalaista reilusti yli puolet on tavoitettu ja nyt suurlähetystö keskittyy ilmoitusten vastaanottoon, kertoo Suomen Nairobin suurlähettiläs Sofie From-Emmesberger MTV3 Uutisille.

Kenian Nairobissa eilisen ostoskeskusiskun uhriluku on noussut 59:ään ja piiritystilanne on yhä päällä. Hallituksen mukaan lisäksi yli 150 on loukkaantunut. Kenian Punaisen Ristin mukaan loukkaantuneita hyökkäyksessä on yli 200. Nairobissa asuu noin 100 suomalaista perhettä ja yhteensä Suurlähetystön tietojen mukaan noin 220 suomalaista.

Suomen Nairobin-suurlähetystö lopettaa nyt maassa olevien suomalaisten aktiivisen tavoittelun.

– Olemme eilisillasta tähän hetkeen asti yrittäneet tavoitella alueella olevia suomalaisia. Olemme saaneet yhteyden reilusti yli puoleen heistä ja niihin, joihin emme ole saaneet yhteyttä, olemme lähettäneet tekstiviestin. Kannustamme myös Facebookissa, että meihin otetaan yhteyttä tai ulkoministeriön päivystykseen, suurlähettiläs Sofie From-Emmesberger sanoo.

Hänen mukaansa osa Nairobissa asuvista suomalaisista ei ole välttämättä maassa, jolloin yhteyden saaminen on vaikeampaa.

– Osa voi esimerkiksi olla pois Keniasta. Osa on lähtenyt lopullisesti, osa voi olla lomailemassa Suomessa. Sen takia meillä ei ole ihan viimeisimpiä tietoja, ja siitä syystä emme ole saaneet yhteyttä 100 prosenttisesti kaikkiin suomalaisiin tai saatu vastausta heiltä.

Suurlähetystö odottaa saavansa lisää ilmoituksia paikalla olevilta suomalaisilta tämän päivän aikana.

– Otamme ilmoittautumisia vastaan ja lisäksi kaikille suomalaisille on menossa vielä viesti myös sähköpostitse tilanteesta. Kannustamme heitä olemaan vielä yhteydessä suurlähetystöön, jos eivät vielä ole olleet.

Ulkoministeriön tietoon ei ole tullut, että nairobilaiseen ostoskeskukseen eilen tehdyssä terrori-iskussa olisi suomalaisuhreja. Suurlähetystö on From-Emmesbergerin mukaan tarkistanut eilen ja vielä tänään kolmesta eri sairaalasta, joihin iskun uhreja ja loukkaantuneita on viety, että onko paikalla ollut suomalaisia.

– Yhdestä isosta sairaalasta todettiin, että kansalaisuuksia ei pystytä vielä varmentamaan, mutta he lupasivat palata asiaan, kun tietoa on.

Suurlähettilään mukaan ostoskeskuksen lähellä asuu osa keniansuomalaisista. Alueella sijaitsee myös Suomen suurlähetystön kanslia.

– Noin kilometrin päässä kauppakeskuksesta sijaitsee kanslia, mutta iskulla ei ole vielä ollut vaikutuksia kanslian turvatoimiin. Katsomme huomenna, onko meidän turvatoimemme riittäviä ja analysoimme muutenkin tilannetta niin meidän kuin EU:nkin piirissä, From-Emmesberger pohtii.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.