Mainos

Näinkö vältän autoveron? – ”Kiinnijäämisriski erittäin satunnainen”

Netin keskustelupalstoilla on puhuttanut autovero ja sen mahdollinen kiertäminen niin, että Suomessa pysyvästi asuva henkilö ajaisi esimerkiksi Viron rekisterikilvissä olevalla autolla, jonka omistaja on joku toinen.

Omistusjärjestelyjä on voitu tehdä niin, että autoa Suomessa käyttävä on auton maksanut, mutta rekisteriotteeseen omistajaksi on merkitty ulkomailla asuva henkilö. Tulli arvioi vuonna 2009, että verotuloja jäi näin toimimalla saamatta jopa puoli miljoonaa euroa.

Eteläisen tullipiirin tulliylitarkastaja Markku Partasen mukaan kiinni jäädessä autoverot menevät maksuun ja auto palautuu takaisin "omistajalleen".

– Se, että auton omistaa joku ulkomailla asuva henkilö, ei tuo sitä verottoman käytön oikeutta, vaan kaikki kulminoituu siihen asuinpaikkaan. Käytännössä seuraamus on, jos väliaikaisen verottoman käytön oikeutta ei ole, niin se kuka autoa on täällä käyttänyt, hän joutuu verot maksamaan riippumatta kuka auton omistaa.

Moni yrittää kiertää veroa perustamalla firman Viroon tai siirtämällä osoitteensa sinne.

– Pelkkä firma tai osoite ei tee sinusta ulkomailla asuvaa, henkilökohtaiset siteet viime kädessä ratkaisevat. Asuuko esimerkiksi perhe tai toteutuvatko muut jokapäiväiseen elämään liittyvät seikat.

Ajoneuvon väliaikainen veroton käyttö

Autoveron alaisista ajoneuvoista on maksettava autoveroa ennen niiden käyttöönottoa Suomessa. Autoverolaissa on säädetty, milloin ajoneuvoa saa käyttää väliaikaisesti autoverotta.

Muussa valtiossa kuin Suomessa vakinaisesti asuva henkilö voi tietyissä tapauksissa käyttää Suomessa väliaikaisesti veroja suorittamatta muussa maassa rekisteröityä ajoneuvoa. Tällaisia tilanteita ovat oikeus käyttää ajoneuvoa ns. turistiautona sekä ulkomaille rekisteröidyn ajoneuvon käyttö yritystoiminnassa.

Joissakin tilanteissa myös Suomessa vakinaisesti asuva henkilö voi käyttää ulkomaille rekisteröityä ajoneuvoa väliaikaisesti verotta. Autoverolaissa on yhdeksän eri tapausryhmää, joissa voidaan soveltaa ajoneuvon väliaikaista verotonta käyttöä. Ne koskevat esimerkiksi eräitä auton huolto- ja korjaustilanteita sekä rekisteröimättömien ajoneuvojen siirtoa veroviranomaisen luvalla tuontipaikalta muualle maahan tai vientipaikalle. Myös eräissä testi- ja esittelyajoissa ajoneuvoa voidaan käyttää väliaikaisesti verottomana. Lisäksi laissa on säännökset yritysajoneuvojen, työsuhdeajoneuvojen ja esittelyajoneuvojen väliaikaisesta verottomasta käytöstä.

Lähde: Tulli

Partasen mukaan selkeitä verokiertotapauksia jää vuoden kiinni muutamia.

– Kiinnijäämisriski on kuitenkin erittäin satunnainen. Perustuu käytännössä siihen, että poliisi tai tulli, muun valvonnallisen asian yhteydessä siihen puuttuu. Tapauksiahan voi olla tien päällä vaikka kuinka, mutta kovin sattumanvaraista on, miten ne tulevat ilmi. Valvontaviranomaiset toteuttavat säännöllisesti myös ulkomaalaisiin ajoneuvoihin kohdennettuja valvontaiskuja.

Myös virolaisten kohdalla joudutaan usein selvittämään, onko auto väliaikaisen verottoman käytön piirissä.

– Tyypillinen tapaus, että henkilö on työn takia täällä, mutta perhe on Virossa. Silloin asuinpaikka on Virossa, ja näiden määräaikojen puitteissa on ajoneuvoa oikeutettu käyttämään verottomasti.

– Epäselvät tapaukset ovat usein sellaisia, että henkilö on asettunut Suomeen, eikä siellä Viron päässä ole henkilökohtaisia siteitä, joiden takia sinne pitäisi palata. Jos siteet ovat Suomeen, henkilö katsotaan autoverolain mukaan Suomessa asuvaksi, eikä väliaikaisen käytön oikeutta ole.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.