Mainos

Nainen teki abortin sairaalan vessassa? Hedelmöityshoitolaki puhuttaa Italiassa

Italiassa on herännyt keskustelu hedelmöityshoidoista ja laista, jonka mukaan lääkärit voivat kieltäytyä abortin tekemisestä omaantuntoonsa vedoten. Italialaisnainen kertoi tiistaina joutuneensa abortoimaan yksin sairaalan vessassa vuonna 2010.

La Repubblican haastattelema nainen kärsii vakavasta, perinnöllisestä sairaudesta. Koska hän ei kuitenkaan ole hedelmätön, ei hän Italian lainsäädännön mukaan ollut oikeutettu koeputkihedelmöitykseen, jossa alkio voidaan testata etukäteen.

Viidennellä raskauskuukaudella pariskunta sai tietää lapsen kärsivän äitinsä sairaudesta. Naisen oma gynekologi kieltäytyi kuitenkin kirjoittamasta tälle lähetettä aborttia varten.

Viimein nainen otettiin sisään roomalaiseen Sandro Pertinin sairaalaan. 15 tuntia kestäneiden kovien kipujen jälkeen hän joutui kertomansa mukaan abortoimaan sairaalan vessassa, tukenaan vain aviomiehensä.

Pariskunnan mukaan hoitohenkilökunta ei toistuvista pyynnöistä huolimatta saapunut auttamaan. Naisen mukaan aiemmin vuorossa olleiden lääkärien työvuorot olivat ehtineet päättyä, ja tilalle tulleet olivat kaikki abortista kieltäytyviä. Heidän sijaansa naisen huoneeseen saapui ulkopuolisia abortinvastustajia.

Valtaosa lääkäreistä kieltäytyy abortista

Sairaala on nyt kertonut oman versionsa kohutusta tapauksesta, kertoo Il fatto quotidiano -lehti. Sen mukaan naista avustettiin, abortti ei tapahtunut vessassa ja potilas vietiin heti synnytyssaliin jälkitoimenpiteitä varten. Italian terveysministeriö on pyytänyt selvitystä asiasta.

Abortista kieltäytyvien lääkärien määräksi arvioidaan Italiassa 70-80 prosenttia. Esimerkiksi Lazion alueella, johon Roomakin kuuluu, se on kuitenkin jopa 90 prosenttia. Asiaa säätelevä laki hyväksyttiin vuonna 1978.

Euroopan neuvosto on ottanut käsittelyyn International Planned Parenthood Federation -kansalaisjärjestön tekemän valituksen, jonka mukaan Italiassa on liikaa aborteista kieltäytyviä lääkäreitä.

Silvio Berlusconin pääministerikaudella hyväksytty hedelmöityshoitolaki sen sijaan sallii hoidot vain hedelmättömille, avio- tai avoliitossa eläville pariskunnille. Lain ulkopuolelle jäävät samaa sukupuolta olevat, yksinäiset naiset ja perinnöllisistä sairauksista kärsivät. Nyt Italiassa kuitenkin epäillään, ettei laki ole ainakaan perinnöllisiä sairauksia kantavien kohdalta perustuslain mukainen.


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja