Nainen – tässä vaiheessa elämääsi terveet elämäntavat vihdoin maistuvat!

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan vaihdevuodet innostavat naisia muuttamaan elämää terveellisempään suuntaan.

Puolet 50–59-vuotiaista naisista kokee vaihdevuosivaiheen innostavan ja motivoivan elintapamuutoksiin, kertoo THL:n tuore tutkimus. Tutkimuspäällikkö Riitta Luodon mukaan ikääntymisen mukanaan tuomat oireet ovat yksi syy, miksi itsehoito kiinnostaa enemmän kuin nuorempana. Vastaajista viidesosa olikin yrittänyt muuttaa elintapojaan terveydellisten syiden takia. Erityisesti oli pyritty vähentämään suolan ja sokerin määrää ja tupakointia sekä lisäämään liikuntaa. Lähes joka kymmenes 50–54-vuotias nainen oli yrittänyt laihduttaa. Koulutuserot näkyivät tutkimuksen tuloksissa selvästi: vähemmän koulutetut pyrkivät elintapamuutoksiin useammin kuin enemmän koulutetut, mutta eivät onnistuneet yhtä usein.

Huolestuttavaa Luodon mukaan oli tupakoinnin yleisyys: noin kolmannes tutkimukseen vastanneista naisista tupakoi, vaihdevuosi-ikäisistä joka neljäs. Eronneet sekä vähemmän koulutetut naiset tupakoivat enemmän kuin muut naiset.

Pitkälle koulutetuilla vähiten kuumia aaltoja

Useimmat naiset kokivat elämänlaatunsa hyväksi, ja elämänlaadulle annettujen arvosanojen keskiarvo oli 7,6 asteikolla 1–10. Eniten koulutetut naiset kokivat terveydentilansa ja työkykynsä paremmaksi kuin vähemmän koulutetut.

Yleisin krooninen sairaus oli verenpainetauti, jota sairasti joka kolmas keski-ikäinen nainen. Koulutuserot olivat lähes kaksinkertaiset verenpainetaudissa ja diabeteksessa: vähemmän koulutetuilla näitä sairauksia oli enemmän. Erilaisista oireista yleisimpiä kaikilla naisilla olivat kivut erityisesti alaselässä, unettomuus ja seksuaalinen haluttomuus, joista kustakin kertoi kärsivänsä lähes viidesosa vastanneista. Myös kuumia aaltoja raportoi noin viidennes 50–54-vuotiaista vastaajista. Eniten koulutetuilla oli puolet vähemmän kuumia aaltoja kuin muilla.

Vaihdevuosien hormonikorvauslääkkeitä käytti joka kolmas nainen. Yleisimmin niitä käyttivät 55–59-vuotiaat naiset. Kun aiempi käyttö huomioidaan, lähes puolet 55 vuotta täyttäneistä naisista oli joskus käyttänyt varsinaisia vaihdevuosilääkkeitä. Sekä vaihdevuosilääkkeiden käyttö että aiemmissa tutkimuksissa havaitut koulutuserot vaihdevuosilääkkeiden käytössä ovat vähentyneet.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja