Mainos

Nainen nousemassa Venäjän hallitukseen

Venäjän presidentti Boris Jeltsin hyväksyi tänään maan uuden hallituksen rakenteen, kertoivat venäläiset uutistoimistot. Eri viranhaltijoiden nimien pitäisi olla selvillä tämän viikon kuluessa. Ulkoministeri Igor Ivanovin mukaan hallitus pitää ensimmäisen istuntonsa jo torstaina.

Pääministeri Jevgeni Primakov onnistui vihdoin tänään täyttämään erään hallituksen epäkiitollisimmista ministerinpaikoista. Venäjän Kreikan-suurlähettiläs Valentina Matvijenko, 49, oli uutistoimistojen mukaan suostunut sosiaaliasioista vastaavaksi varapääministeriksi. Ainakin kolme huippupoliitikkoa oli ennen Matvijenkoa kieltäytynyt kunniasta. Varapääministerin tehtävään kuuluu löytää varat valtion valtavien palkka- ja eläkerästien maksamiseksi. Jos Jeltsin hyväksyy toistaiseksi varsin tuntemattoman Matvijenkon nimityksen, hänestä tulee Venäjän ensimmäinen varapääministeriksi noussut nainen.

Presidentti Jeltsin hyväksyi myös uudelle hallitukselle ehdotetun rakenteen. Primakovilla on apunaan yhteensä kuusi varapääministeriä, heistä kaksi on nimetty ensimmäisiksi varapääministereiksi. Lisäksi hallitukseen on tulossa uusia ministeriöitä, mm. monopolien vastaisen politiikan ja yritystoiminnan tukemisen ministeriö ja uusi kauppaministeriö. Lisäksi ministeriöiden ja valtiollisten komiteoiden työnjakoa järjestellään uudelleen.

Venäjän alueiden johtajille on luvattu mahdollisuus olla edustettuna hallituksessa. Myös keskuspankin pääjohtaja Viktor Gerashenko ja tiedeakatemian johtaja Juri Osipov saavat näillä näkymin osallistua hallituksen päätöksentekoon. Uuden hallituksen muodostamiselle asetettu takaraja on mennyt Venäjällä umpeen jo pariin otteeseen. Jos ministereiden löytämisessä onkin vaikeuksia, pääministeri Primakovia ehkä lohduttaa tiistaina julkaistu mielipidekysely, jossa 67 prosenttia vastanneista ilmoitti kannattavansa uutta pääministeriä. Tosin samalla joka toinen ilmoitti henkilökohtaisen taloudellisen tilanteensa huonontuneen jo niin paljon, etteivät he oikein tiedä miten selviytyä.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.