Mainos

Nainen ja raha: oletko järkevä suunnittelija vai talouden tasapainoilija?

Tutkimus paljasti naisten jakaantuvan neljään eri rahankäyttäjätyyppiin. Rahasta puhuminen on usein yhä tabu naiselle.

Me Naiset -lehden ja OP-Pohjolaryhmän teettämä tutkimus selvitti miten suomalainen nainen käyttää rahaa. Tutkimuksessa ilmeni, että naiset jakaantuvat neljään ryhmään rahankäyttönsä perusteella.

1. Järkevä suunnittelija

25 prosenttia vastanneista naisista kuului tähän ryhmään. Järkevä suunnittelijä on suunnitelmallinen raha-asioissa ja hänellä on keskimääräistä useammin yhteinen tili puolisonsa kanssa. Hän keskustelee raha-asioista puolisonsa muttei ystäviensä kanssa, eikä kiinnostu riskialttiista sijoituskohteista.

2. Aktiivinen menestyjä

Hän hoitaa omia raha-asioitaan aktiivisesti ja seuraa taloutta eri medioista. Hän sijoittaa säännöllisesti ja käyttää rahaa myös arvokkaisiin laatu- ja luksustuotteisiin. Hän keskustelee raha-asioista myös ystäviensä kanssa. Tähän ryhmään kuului 23 prosenttia vastanneista.

3. Mukavuudenhaluinen

28 prosenttia naisista on rahankäytön suhteen mukavuudenhaluinen. Tämän ryhmän nainen ajattelee talousasioita vain rahapulassaan, eikä keskustele raha-asioista puolisonsa tai ystäviensä kanssa. Puoliso hoitaa useimmiten perheen raha- ja pankkiasiat, eikä joka kymmenes ryhmästä osannut sanoa oman palkkansa ja säästöjensä määrää.

4. Talouden tasapainoilija

Hän elää kädestä suuhun ja joutuu jatkuvasti tinkimään ostoksistaan. Hän ahdistuu usein raha-asioista. Hän lainaa ja saa sukulaisilta rahaa sekä riitelee kotona usein rahasta. Hän ei aina kerro läheisilleen ostosten todellista hintaa. 23 prosenttia naisista kuului tähän ryhmään.

Rahasta vaietaan yhä

– Naiset ovat yhä raha-asioissa turvallisuushakuisia. Useimmilla on aina tilillä vähim¬mäismäärä rahaa. Reilu neljännes naisista on kiinnostunut sijoittamisesta, ja määrä on kasvussa, toteaa pankinjohtaja Tarja Väisänen Helsingin OP Pankista.

– Tutkimus paljastaa meille kiinnostavaa tietoa suomalaisista naisista. Tietämys talousasioista on edelleen monessa perheessä miesten varassa, sanoo Me Naisten päätoimittaja Riitta Pollari.

– Oli mielenkiintoista huomata, että rahasta puhuminen on yhä Suomessa tabu. Naiset puhuvat raha-asioista ja niiden hoitamisesta kotona, mutta eivät ystäviensä kanssa, toteaa tutkimuksen tehnyt tutkimuskonsultti Tarja Pentilä TNS Gallupista.

Tutkimus kertoo myös, että lähes joka kolmannen naisen parisuhteessa tulee usein riitaa raha-asioista. Vain joka kymmenettä naista haittaisi, jos puolisolla olisi pienempi palkka. Naisista myös joka neljäs nainen ei aina kerro ostostensa todellista hintaa läheisilleen.

Vain 15 prosenttia naisista keskustelee raha-asioista ystäviensä kanssa ja kolmasosa kyselyyn vastanneista naisista on joskus kadehtinut ystävänsä taloudellista tilannetta.

Tutkimuksen toteutti TNS Gallup. Tutkimukseen vastasi 2159 naista syyskuussa 2009. Aineisto on painotettu iän ja asuinalueen mukaan vastaamaan Suomen 15–70-vuotiasta naisväestöä.

(MTV3/Helmi)

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.