Näin ydinaseista luopuminen tapahtuisi – Nobel-voittajajärjestön Suomen edustaja kertoo

Näin ydinaseista luopuminen tapahtuisi – Nobel-voittajajärjestön Suomen edustaja kertoo 8:41

Ydinaseista luopuminen lähtisi ydinaseiden riisunnasta, selittää Nobelin rauhanpalkinnon voittaneen ICAN:in Suomen jaoston koordinaattori Kati Juva.

Edellinen suuri riisunta tapahtui kylmän sodan jälkeen ja ydinasearsenaalit ovatkin Juvan mukaan vähentyneet noin kolmannekseen siitä, mitä ne ovat enimmillään olleet.

– Joissain maissa oli selvästi linja, että ydinaseita vähennetään. Sitten tilanne jämähti paikalleen.

Sitä, kuinka paljon ja missä ydinaseita on, on kuitenkin nykyään hyvin helppoa seurata. Se helpottaisi Juvan mukaan riisuntaa.

– Tällä hetkellä on hyvät verifikaatiojärjestelmät, jotta pystymme valvomaan sitä, onko jossain ydinaseita tai ydinasetuotantoa. On täysin mahdollista selvittää tarkkaan, onko jossain tuotantoa tai hallussapitoa.

Ydinaseiden puolustajat vetoavat usein siihen, että vastuullisilla valloilla täytyy olla käytössään ydinaseita, jotta arvaamattomat valtiot eivät saisi puuhata ydinaseiden parissa keskeytyksettä.

Juvaa argumentaatio ei vakuuta.

– Ehkä kolme vuotta sitten varsinkin ydinasevallat puhuivat siitä, että kyllähän päättäjät ovat sen verran vastuullisia henkilöitä – että vaikka "pikku rakettimiehille" ei voi antaa ydinaseita, niin meille voi antaa, Juva sanoo.

– Täytyy sanoa, että Trumpin epävakaus tekee meidät kaikki huolestuneiksi siitä, että siellä on nyt mies, jolla on kaikki ydinasekoodit käytettävissään. Ei ole sellaisia käsiä, joissa ydinaseet saisivat olla turvallisesti.

Riisunnan lähtökohdan täytyisi olla, että kaikki maat lähtisivät siihen mukaan.

– Tiedämme historiasta paljon maita, joilla on ollut ydinaseita ja jotka on pystynyt luopumaan niistä. Esimerkiksi Neuvostoliitosta irtaantuneet maat heittivät ydinaseet pois. Etelä-Afrikassa on ollut ydinaseprojekti ja Ruotsilla on ollut suunnitelmia. Kyllä se on mahdollista rakentaa askel kerrallaan.

Lue myös:

    Uusimmat