Mainos

Näin veteraanit muistelivat talvisodan päättymistä

Tänään presidentinlinnan vastaanotolle kutsutuille sotaveteraaneille 70 vuoden takainen talvisodan päättymispäivä on jäänyt elävästi mieleen.

- Oli sellainen kirkas ilma ja pakkasyö. Aikalailla kylmempi oli kuin nyt, kertoo sotaveteraani Antti Luukkonen.

- Miehet lähti hakemaan kranaatteja, mutta tulivat takaisin kun eivät saaneet niitä enää. Se sota oli sitten loppunut siinä yhdentoista aikaan, mutta kyllähän venäläiset ampuivat sittenkin vielä yli tunnin, muistelee puolestaan sotaveteraani Hannes Hynönen.

Presidentti Tarja Halonen järjesti talvisodan päättymisen muistopäiväksi vastaanoton presidentinlinnassa. Kahvitilaisuuteen oli kutsuttu noin parisataa veteraania, rintamanaista, kaatuneitten omaista ja muita kutsuvieraita eri puolilta Suomea.

Veteraanien perässä Linnaan asteli yllätysvieras, presidentti Mauno Koivisto puolisonsa Tellervon kanssa. Koivisto näytti toipuneen hyvin taannoisista sydänvaivoistaan.

Vielä tänäänkin, 70 vuotta talvisodan päättymisen jälkeen, helsinkiläistä sotaveteraania Pentti Laamasta hämmästyttää eräs asia. Miten pieni Suomi saattoi pärjätä talvisodassa niin hyvin?

- Minä olen ruvennut vuosien mittaan ihmettelemään sitä yhä enemmän, ja antamaan sille arvoa, Laamanen totesi.

Vain kuudentoista ikäisenä jatkosotaan lähtenyt Laamanen kertoi muistavansa hetken, jolloin ulkoministeri Väinö Tanner puhui rauhasta ja sen raskaista ehdoista.

- Kuuntelin sitä maalla evakossa radiosta. Tänään se on päällimmäinen muistoni sodasta.

Aseet vaikenivat rintamilla 13. maaliskuuta 1940 kello 11. Talvisodassa kaatui ja katosi lähes 23 000 ja haavoittui noin 43 500 suomalaista sotilasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.