Mainos

Näin vedonlyöntihuijarit ujuttautuivat Suomi-jalkapalloon

Poliisin materiaalista piirtyy tarkka kuva siitä, miten kansainvälinen rikollisryhmä alkoi tienata jalkapallo-otteluiden manipuloinnilla.

Suomen-vyyhdin pääepäilty Wilson Perumalin mukaan hän kuului noin kuuden jäsenen ydinjoukkoon, joka toimii saman johdon alla ja samalla toimintamallilla ympäri maailmaa. Ryhmän tarkoituksena on manipuloida otteluiden tuloksia ja kerätä tulot veikkausvoitoista. Muut jäsenet ovat Singaporesta, Kroatiasta, Unkarista, Bulgariasta ja Sloveniasta. Ryhmällä on lisäksi selkeä johtaja, joka valitsee manipuloitavat pelit ja välittää rahat Kiinaan.

- Jos ryhmän jäsen tekee virheen, jaamme kulut kaikkien kesken. Mutta jos joku pettää ryhmän tai hyötyy muiden kustannuksella, hänelle voidaan aiheuttaa suuria vaikeuksia. Tällä tarkoitan, että he voivat uhata henkeäsi, Perumal kertoi poliisille.

Kolmen vuoden aikana voittoja kertyi vähintään viisi miljoonaa.

Perumal mukana 2010-2011

Ryhmä aloitti toimintansa Perumalin mukaan vuonna 2008. Tärkeintä oli luoda suhteita pelaajiin, joilla ei ole kiinteää sidettä joukkueen kotipaikkaan.

Monet lahjuksia ottaneista pelaajista eivät olleet ennen Suomeen tuloaan käyneet lainkaan ulkomailla. Pelaajille saatettiin maksaa aluksi lahjus, jolle ei vaadittu varsinaista vastinetta. Summat liikkuivat tuhansissa. Jotkut pelaajista lähettivät potit suoraan kotimaissa odottaville perheilleen.

Perumal itse oli ensimmäisen kerran yhteydessä Rovaniemen palloseuran pelaajiin vuoden 2009 veikkausliigan viimeisessä pelissä 17. lokakuuta 2009. Perumal pyrki hankkimaan RoPSin pelaajien luottamusta ja ottamaan hallintaan jo pitkään Suomessa pyöritetyt huijaukset.

Tiivistä yhteydenpitoa

Tämän jälkeen yhteydenpito RoPsin pelaajien ja Perumalien välillä tiivistyi. Perumal oli mukana vuosina 2010-2011 sovituissa peleissä. Tapaamisia järjestettiin pelaajien asunnoilla, ravintoloissa ja hotelleissa eri puolella Suomea. Lisäksi pelaajat pitivät yhteyttä Perumaliin ja näihin hänen seurassaan olleisiin henkilöihin puhelimen, sähköpostin ja Skypen avulla.

Perumal kiersi myös otteluissa antaen merkkejä pelaajille. Kaikki ei aina mennyt suunnitellusti, kuten seuraavasta Christopher Musondalle lähetetystä viestistä ilmenee.

"U guys are stupid. Where is the one more goal. So close n still cant get the job done."

Vihjeet suoraan Facebookista

Perumal yritti poistua Suomesta helmikuun lopulla, mutta poliisi otti hänet kiinni Helsinki-Vantaan lentokentällä. Raja Chielliah -nimellä esiintynyt Perumal otettiin aluksi säilöön ulkomaalaislain perusteella.

Poliisilla oli kuitenkin jo aavistuksensa miehen henkilöllisyydestä. Singaporen poliisilta saatujen tietojen mukaan alkoi pian vahvistua, että kyseessä oli etsintäkuulutettu Wilson Raj Perumal. Perumalin tiedettiin olevan kytköksissä pelitulosten järjestämiseen Singaporessa. Hän oli saanut vankeustuomioita manipuloinnista jo aiemmin. Lisäksi hän oli sanut vankeustuomion väkivaltarikoksesta.

Poliisi alkoi pian selvittää, ketkä kaikki pelaajat olivat olleet Perumalin palkkalistoilla. Vihjeitä saatiin Perumalin tietokoneelta ja matkapuhelimesta: pelaajien ja muiden tuloksia manipuloineiden kanssa pidettiin yhteyttä pääosin puhelimitse, mutta myös Facebookissa ja Skypessä.

Lapin käräjäoikeudessa tänään alkaneessa oikeudenkäynnissä on syytteessä yhdeksän RoPSin entistä vahvistusta, joista seitsemän on sambialaisia.

Katso Hannu Alstan juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.