Mainos

Näin varakkaiden alkoholistien omaisuus vietiin

Kouvolan seudulla vuosia jatkunut erityisen törkeä ja laaja kiskonta on ollut tekijöille taloudellisesti kannattavaa toimintaa vuosien ajan.

Keskusrikospoliisin rikoskomisario Ismo Kopran mukaan törkeästä kiristyksestä epäillyt, kolme viikkoa sitten vangitut kaksi suomalaismiestä, ovat hankkineet elantonsa viime vuosina pääsääntöisesti kiskonnalla.

- Vangittujen osalta voidaan sanoa, että kiskonta on ollut heidän päätulonlähteensä.

Kopran mukaan jutussa on ollut kyse siitä, että tekijät ovat käyttäneet hyväkseen osittain puoloustuskyvyttömiä henkilöitä, jotka eivät ole kyenneet huolehtimaan omista asioistaan. Uhrit ovat olleet osin syrjäytyneitä ja vahvasti alkoholisoituneita. Heillä on kuitenkin ollut huomattavaa varallisuutta joko kiinteistöinä tai käteisenä rahana.

- Miehet ovat hivuttautuneet uhriensa lähipiiriin vähitellen ja luoneet vaikutelman, että he ovat ystäviä, kuvailee Kopra.

Tekijät onnistuivat pääsemään niin läheisiin väleihin uhriensa kanssa, että he kävivät esimerkiksi tekemässä käteisnostoja uhrien pankkitileiltä heidän puolestaan.

- He kävivät ihan pankkitiskeiltä nostamassa suuriakin summia. Lisäksi he tekivät kauppoja uhrien omaisuudella heille epäedullisin ehdoin sekä ostivat uhrien varoilla tavaroita, jotka eivät milloinkaan päätyneet maksumiehinä toimineille uhreille, kertoo Kopra.

Uhrit valittiin haarukoimalla

Kopran mukaan tekijät valitsivat uhrinsa haarukoimalla.

- Kouvola on pieni paikkakunta ja kaikki tuntevat käytännössä toisensa.

Uhrit valittiin siten sen perusteella, kenellä tiedettiin olevan omaisuutta ja toisaalta kenen varoihin ajateltiin olevan helppo pääsy.

Tutkinnan pääkohteena on tapaus, jossa Kouvolan Valkealassa sijaitsevan järven rantakivikosta löytyi tammikuussa 2009 kuollut 67-vuotias eläkeläinen, joka oli kadonnut Voikkaalla sijainneesta hoitokodista noin kolme viikkoa aiemmin. Kuolinsyyksi määriteltiin paleltuminen.

Vainajan taustoja selvitettäessä poliisille kävi ilmi, että ennen katoamistaan hän oli mitä ilmeisimmin joutunut noin puolentoista vuoden ajan törkeän kiskonnan kohteeksi ja menettänyt huomattavan summan rahaa sekä muuta omaisuutta.

- Häneltä on viety omaisuutta yli 100 000 euron arvosta. Tämä on pääjuttu, mutta ei suinkaan ainoa. Nyt olemme pyörineet Kouvolassa jo kuusi kuukautta ja keränneet tietoja ja aineistoa melkoisen määrän. Muut uhrit ovat joko Kouvolasta tai ihan lähiseudulta.

Nyt vangittuina olevien kahden suomalaismiehen lisäksi poliisi on kuullut useita epäiltyjä.

- Aika laaja joukko ollut mukana kiskonnassa, kuvailee Kopra.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.