Näin vältät lihomisen helposti – lue vinkit!

Unen kesto ja laatu vaikuttavat siihen, palaako sinulla dieetin aikana nukkuessa rasva vai lihakset, kertoo The Huffington Post. Kehosi ja mielesi tarvitsevat mielellään kahdeksan tunnin yöunet pysyäkseen virkeänä ja välttyäkseen liikakiloilta.

On olemassa runsaasti tieteellistä faktaa siitä, että unenpuute voi muuttaa tärkeitä hormoneja, jotka ovat vastuussa kylläisestä olosta ja näläntunteesta. Annals of Internal Medicine -sivustolla julkaistu uusin tutkimus esittää, että unenpuute vaikuttaa jopa siihen, menetätkö laihduttaessa lihaksia vai rasvaa – ja läskin palaminenhan olisi suotavampaa.

Kovin moni tuskin tarvitsee tieteellistä näyttöä vakuuttuakseen. Kun et ole nukkunut tarpeeksi, huomaat sen kyllä. Heräät nälkäisenä ja kumma kyllä pysyt sellaisena suurimman osan päivästä. Jos nukut usein liian lyhyet yöunet, olet varmaan kiinnittänyt huomiota vyötäröllesi kertyneisiin kiloihin. Nukkuminen on todella tärkeää ja erityisesti se, että saisit nukuttua ihanteelliset kahdeksan tunnin yöunet. Yhtä paljon kuin nukkumisesi vaikuttaa syömiseesi, syömisesi vaikuttaa kuinka todennäköisesti nukahdat.

Mahtava tapa varmistaa, ettei uni tule, on napostella rasvaisia ruokia ennen nukkumaanmenoa. Valitse sen sijaan kevyitä aterioita sopivalla sekoituksella hiilihydraatteja (jotka vaikuttavat aivojen serotoniinitasoon ja näin ollen rauhoittavat kehoa) ja proteiinia. Pysyttele iltaisin erossa myös kovin sokeripitoisista tuotteista, kuten karkista, kakuista ja vaaleasta leivästä.

Kalkkunalle kyllä, kahville ei

Oletko joskus herkutellut kalkkunalla ruokapöydässä ja sen jälkeen toivonut pääseväsi ottamaan pienet torkut? Kalkkuna sisältää tryptofaania, joka on tärkeä aminohappo. Tarvitset sitä ruokavalioosi, sillä kehosi ei tuota sitä itsestään. Kroppasi käyttää tätä ainesosaa tekemään serotoniinia, jota taas tarvitset hyvään uneen. Näin ollen tryptofaania sisältävät ruuat takaavat rauhalliset torkut. Saadaksesi iltaisin unenpäästä paremmin kiinni, kokeile esimerkiksi syödä näitä:

– kalkkuna

– kana

– vähärasvainen juusto

– kala

– pähkinät

– soija ja tofu

– pähkinät ja maapähkinävoi

– kananmunat

Mausteiset ruuat: Jos et ole menossa sänkyyn tapaamaan Nukkumattia vaan harrastamaan seksiä, suosi mausteisia ruokia. Muussa tapauksessa unohda ne. Helposti närästyksestä kärsivien ihmisten pitäisi välttää mausteisia ruokia useita tunteja ennen nukkumaanmenoa. Närästys tekee makuuasennosta epämukavan, rintalastan alueesta jopa kivuliaan tehden nukkumisesta vielä vaikeampaa.

Kahvi: Nauti kahvikupposestasi, mutta vain alkupäivästä. Kofeiini on piriste, joten heti kun kahvi imeytyy elimistöösi, kehosi reagoi tehden sinusta valppaamman ja energisemmän. Kuulostaako tämä reseptiltä laadukkaaseen uneen?

Alkoholi: Vaikka yhden tai kahden drinkin nauttiminen voi lopulta tuoda unihiekan silmiisi, vaikutus ei kestä koko yötä ja unesi häiriintyy todennäköisemmin esimerkiksi heräilyllä tai päänsäryllä.

Muista myös nämä yhtä tärkeät uneen vaikuttavat tekijät:

Stressinhallinta: Huonolla stressinhallinnalla voi olla merkittävä vaikutus unen laatuun ja määrään. Muistele viime kertaa, jolloin sinulla oli stressaava päivä töissä ja pään tyynyyn painettuasi uni ei vain tullut, vaikka olit ihan poikki.

Tupakointi: Aivan kuin syitä tupakoinnin lopettamiseen ei olisi muutenkin tarpeeksi, mutta tässä vielä yksi! Tupakoinnin on todettu vaikuttavan negatiivisesti nukkumistapoihin (niin ja se muuten myös lisää sydänsairauksien, aivoinfarktin ja syövän riskiä).

Rauhoita makuuhuone: Olet kuullut tämän ennenkin. Nuku mukavassa lämpötilassa varmistaen, ettei makuuhuoneesi ole liian kuuma tai kylmä. Hanki miellyttävä patja ja jätä telkkari, lehdenluku, jälkikasvu ja lemmikit sängyn ulkopuolelle. Ne voivat ainoastaan häiritä unenlaatuasi.

Kokeile näitä kikkoja muutaman viikon ajan ja katso nukutko paremmin. Aivosi, kehosi ja tavoitefarkkusi kiittävät vaivannäöstäsi!

Teksti: MTV3/Helmi

Lähde: Huffingtonpost.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja