Näin turvapaikanhakijat jakautuisivat väestön perusteella – Suomen kiintiö huomattavasti suurempi

Jos turvapaikanhakijakiintiö määriteltäisiin EU-maille bruttokansantuotteen tai väestön koon perusteella, olisi Suomelle kaavailtu turvapaikanhakijakiintiö jopa 400–600 henkeä pienempi.

MTV Uutiset laski täysin hypoteettisen laskelman siitä, miten turvapaikanhakijat jaettaisiin, jos jako tehtäisiinkin pelkästään bruttokansantuotteen (BKT) tai väestön koon mukaan.

Todellisuudessa EU-komission kaavailemassa kiintiössä Suomi ottaisi Kreikkaa, Italiaa ja Unkaria kuormittavista turvapaikanhakijoita 2400 henkeä. EU-maiden välillä jaettavia turvapaikanhakijoita olisi 120 000.

Sisäministeriön kansainvälisten asioiden yksikön ylijohtaja Laura Yli-Vakkurin mukaan ero komission kiintiöön johtuu erilaisista kriteereistä.

– Ero kuulostaa suurelta, mutta turvapaikanhakijoiden määrän kehitys selittänee erilaisen tuloksen, hän kertoo.

Komission ehdottama turvapaikanhakijakiintiön päämittareina ovat EU-maan väestön koko ja maan bruttokansantuote.

Lukua kuitenkin korjataan huomioimalla maan keskimääräinen turvapaikkahakemusten määrä aiempina neljänä vuonna sekä sekä työttömyysprosentti.

Luvut tutkitaan tarkkaan

Yli-Vakkurin mukaan komission antamat luvut tullaan laskemaan tarkkaan.

– Tulevissa kokouksissa tärkeimpänä on periaatteellinen kysymys uuden hätämekanismin hyväksymisestä ja keskustelu siitä, kuinka suurista pakolaismääristä puhutaan, hän kertoo.

Suomen prosentuaalinen osuus on samaa kokoluokkaa kuin kesällä hyväksytyssä kiintiössä, mutta Yli-Vakkurin mukaan tilanne arvioidaan nyt uudestaan.

Isolla-Britannialla on vapautus EU:n pakolaispolitiikasta, kuten myös Irlannilla ja Tanskalla.

Suurimman osan turvapaikanhakijoista ottaisivat Saksa, Ranska ja Espanja. Pienimmät kiintiöt ovat Maltalla, Kyproksella sekä Virolla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja