Näin tunnistat valehtelijan

Jos kumppani, työtoveri tai ystävä jää kiinni valheesta, mielessä pyörii usein yksi suuri kysymys: miksen havainnut huijausta ajoissa? Lue asiantuntijoiden vinkit valheen paikantamiseen!

Valehtelijoiden tarinoista puuttuu usein yksityiskohtia, vihjaa entinen CIA:n agentti Lindsay Moran. Pyydä siis valehtelijaksi epäilemältäsi aina vain enemmän yksityiskohtia: valehtelija lipeää pian, ja puhuu itsensä pussiin.

Kysele yksityiskohtia uudelleen, neuvoo forbes.com. Totuuden kertominen uudelleen ei ole hankalaa, valheiden muistaminen on. Toinen CIA:n agentti vihjaa, että katsekontaktin puuttuminen merkitsee usein, että puhujalla on jotakin salattavaa.

Psykologi Bella M. DePaulon mukaan palturin puhujat eivät ole niin yhteistyökykyisiä kuin todenpuhujat. Heidän kommenttinsa voivat myös olla negatiivissävyisiä, eivätkä he ole ystävällistä ja miellyttävää seuraa. Valehtelija voi myös vaikuttaa stressaantuneelta. Hänen pupillinsa voivat laajentua, ja ääniala nousta tavanomaista korkeammaksi.

Kovaa työtä ja vakuuttelua

Tarinan keksiminen lennosta on kovaa työtä. Jos puhuja pitää pitkiä taukoja ja keräilee ajatuksiaan, tarinalla ei kenties ole vankkaa todellisuuspohjaa.

Useimmat ihmiset luottavat siihen, että heidän puheensa otetaan tosissaan. Jos joku on vakuuttunut päinvastaisesta reaktiosta ja puhuu sinua ympäri "muuten vain", mieti, onko hänellä jotakin salattavaa. Miksi puhuja esimerkiksi viljelisi lausetta "puhun totta", jos sinulla ei ole syytä epäillä häntä?

Joskus kuulija ei halua tietää totuutta, ja silottelee puhujan tarinan pienet epäloogisuudet mielessään. Tunne siis itsesi! Haluatko uskoa hyvää, vaikka todisteet puhuvat raakaa kieltään? Luota intuitioosi, ja treenaa sitä.

MTV3/Helmi

Lähde: Forbes.com

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat