Näin tunnistat parisuhdeväkivallasta kärsivän ystävän

Mistä huomaa, jos oma läheinen tai ystävä kärsii parisuhdeväkivallasta? Entä miten ystävää voi auttaa?

Koska niin moni nainen Suomessa on kokenut pitkään jatkunutta väkivaltaa, tarkoittaa tämä myös sitä, että monen ystäväpiirissä on aina joku, joka on väkivallan uhri.

Naisten Linjan mukaan noin joka kymmenes soittaja oli kokenut väkivaltaa yli 10 vuoden ajan. Heidän kertomansa mukaan parisuhdeväkivallassa usein väkivallankäyttäjä on mies. Miehen naiseen kohdistama väkivalta on usein vallankäyttöä, jolla mies pyrkii hallitsemaan naista.

Mistä voi huomata, jos ystävä kärsii parisuhdeväkivallasta? Naisten linjan toiminnanjohtaja Tanja Noponen muistuttaa, että puhuminen on kaikkein tärkeintä.

– Väkivallan seurauksena nainen voi olla väsynyt, uupunut, masentunut ja keskittymishäiriöinen. Näitä piirteitä ystävätkin varmasti huomaavat. Aina voi kysyä, onko kaikki ok.

Noponen muistuttaa, että ei ole häpeä kysyä asiasta, vaan kysyminen on huolenpitoa. Koska henkistä väkivaltaa on myös naisen eristäminen sukulaisista ja ystävistä, voi myös naisen eristäytyminen olla ystäville aihe huolestua.

– Jos nainen ei olekaan enää tiiviisti yhteydessä ystäviinsä tai peruu asioita nopealla aikataululla, voi kysyä, onko kaikki kunnossa. Tietenkin taustalla voi aina olla muitakin asioita, mutta kysyä voi aina.

– Ystävää voi huomioida ja kysyä suoraan, mutta tulee kuitenkin kunnioittaa naisen omaa tahtoa ja valintoja – ei saa pakottaa ihmisiä ratkaisuihin.

Noposen mukaan väkivallan uhri kokee usein suunnatonta häpeää ja syyllisyyttä. Ystävä voi tällöin auttaa kuuntelemalla uhrin kertomusta ja uskomalla ystävänsä sanaan.

– On hyvä muistuttaa, että mitä tahansa ystävä onkaan tehnyt, se ei ole oikeuttanut väkivaltaan. Väkivaltaa kokeneilla ei ole mitään syytä hävetä, ja häpeän poistaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Lue myös:

    Uusimmat