Mainos

Näin tulet tutuksi rintojesi kanssa

Rintojen oma-tarkkailu olisi syytä suorittaa noin kerran kuukaudessa.Tässä Promama.fi -sivuston vinkit kuinka tutustut rintoihisi.

Omatarkkailun tekniikassa on kaksi vaihetta: rintojen katselu ja tunnustelu. Omatarkkailu aloitetaan niin, että aluksi tarkkailet rintoja kerran viikossa. Näin opit tuntemaan ne kuukauden eri aikoina.Kun rinnat ovat sinulle tutut, tutki rintasi noin kerran kuukaudessa kuukautisten jälkeen.

Näin tutkit rintasi:

Katsele ensin rintojasi peilistä. Tarkkaile rintojen kokoa ja muotoa. Katso ihon, nännien ja nännipihojen väriä. Katsele rintojasi edestä kädet rentoina vartalon sivuilla ja sitten nosta kätesi ylös, niin että näet myös rinnan alle. Tarkastele sitten sivuprofiili samalla lailla molemmilta puolilta.

Kokeile varovasti puristamalla tuleeko nänneistä eritettä ja onko väri muuttunut viime kerrasta.

Tunnustele molempia rintojasi makuuasennossa. Makaa ensin selinmakuulla, rinta latteana rintakehän päällä. Painele rintaa napakasti koko kämmenellä kehämäisesti. Kokeile tuntuuko kyhmyjä tai kovettumia. Tuntuvatko rintasi samalta kuin aiemmin?

Ojenna käsi suoraksi pään alle, kun olet kylkiasennossa. Toista tunnustelu. Toista tunnustelu myös, kun olet ojentanut käden sivulle ja käden ollessa vartalonmyötäisesti.

Kyhmy on rintasyövän tavallisin oire. Rinnassa tuntuvista muutoksista 90 prosenttia on hyvänlaatuisia. Maitorauhaset ja -käytävät tuntuvat kuukautiskierron eri vaiheissa erilaisilta.

Hyvälaatuinen kyhmy on yleensä pinnaltaan tasainen ja vähän liikkuva. Ennen kuukautisia kyhmy on iso, kova ja aristava ja kuukautisten jälkeen pehmeä, pieni ja aristamaton.

Pahalaatuinen kyhmy puolestaa on pinnaltaa sileä tai rosoinen, kiinni ympäröivässä kudoksessa ja kasvaa vähitellen. Kyhmy on usein myös kova ja aristava.

Jos löydät mielestäsi poikkeavan muutoksen, käänny välittömästä oman lääkärisi tai gynekologisi puoleen.

(MTV3/Helmi)

Lähde:ProMama

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.