Näin tiedustelupalvelut värväävät ilmiantajia: Luvataan autoa ja vaimoja, uhkaillaan ja painostetaan

Suojelupoliisi kertoi aiemmin tällä viikolla, kuinka vieraat valtiot yrittävät värvätä suomalaisia vakoojikseen. Britanniassa MI5 haluaa muslimeja ilmiantajiksi. 

Värväysyritykset ovat osa tiedustelupalvelujen ydintoimintaa.

Robert Verkaik kertoo Jihadi John -kirjassaan, kuinka Britannian sisäinen tiedustelupalvelu MI5 yritti värvätä Mohammed Emwazia (sittemmin "Jihadi John") ja monia muita islamisteja.

Värväyskeinoja on monia, hitaasta lämmittelystä ja pohjustamisesta suoraviivaisempaan ja karkeampaan lähestymistapaan, mukaan lukien erilaiset uhkaukset ja painostus.

MI5 usein suoraviivainen

Verkaikin kirja kertoo, että jälkimmäinen keino on ollut usein MI5:n käytössä, kun se on lähestynyt muslimeja Britanniassa saadakseen heitä vakoilemaan omia yhteisöjään. Yksi syy tähän voi olla, että se ilmeisesti havahtui jihadistiuhkaan melko myöhään. 

Verkaikin kirjasta käy ilmi, että Isis osaa myös vakoilla. Eräs MI5:n värväämä henkilö kertoo tästä.

"He tiesivät kuka olen, ja tunsivat ihmisiä, jotka tunnen. He seurasivat tiedotusvälineitä, ja heillä on tiedustelijoita, jotka raportoivat Britannian terroristioikeudenkäynneistä...ja he ovat älykkäitä. He tietävät, kuka työskentelee MI5:ssä tai kuka saattaa toimia kaksoisagenttina. Heillä on kontakteja moniin ihmisiin täällä, ja he tahtovat ehdottomasti tappaa ihmisiä Britanniassa."

Kyse on jatkuvasta, hyytävästä kilpajuoksusta. MI5 siis tarvitsee tiedonantajia.

Luvattiin vaimoja, uhattiin viedä passi

Verkaik tuo esiin useasti palkitun toimittajan Jamal Osmanin, jota painostettiin yli viisi vuotta viranomaisten ilmiantajaksi.

Osmanille lupailtiin "hyvää palkkaa", "mukavaa autoa" ja "suurta taloa", ja jopa luvattiin auttaa saamaan neljä vaimoa.

"Kieltäydyin kaikista tarjouksista. Heidän psykologisiin painostuskeinoihinsa kuuluivat myös uhkaukset, miten helposti he voisivat viedä minulta Britannian passin ja tuhota urani - jopa elämäni."

Värväykset kannattavat ainakin joskus, sillä iskusuunnitelmia on onnistuttu purkamaan. Mutta aggressiivinen toiminta voi myös radikalisoida niitä, jotka ovat jo heikoilla, mutta saattaisivat saada tempaistua itsensä pois radikaaleista piireistä oikeanlaisen tuen avulla.

Tiedustelupalvelut harvoin kertovat värväämisistään.

Ex-jihadisti oma onnensa nojaan

Yksi tapaus koskee tanskalaista Morten Stormia, joka kääntyi muslimiksi ja josta tuli jihadisti. Hän ystävystyi ja pääsi kirjaimellisesti lähelle al-Qaida-johtajaa Anwar al-Awlakia Jemenissä. Morten eli Murad Storm kuitenkin huomasi, ettei jihadismi sovi hänen käsitykseensä islamista, ja hän sanoutui siitä mielessään irti.

Storm kuitenkin liikkui yhä jihadistipiireissä, ja Yhdysvaltojen, Britannian ja Tanskan tiedustelupalvelut värväsivät hänet. Stormin ansiosta moni jihadisti surmattiin, myös al-Awlaki.

Tiedustelupalvelut kuitenkin jättivät Stormin oman onnensa nojaan, ja hän joutui pakenemaan maan alle, jos on uskomista hänen tarinaansa kirjassa Agent Storm. My Life Inside Al Qaeda and the CIA.

Verkaik korostaa kirjassaan sitä, kuinka tärkeää on kaikkia kunnioittava kommunikaatio viranomaisten ja muslimiyhteisöjen välillä. Sitä ei läheskään aina ole Britanniassa, hän toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat