Näin teknologia muuttaa käyttäytymistämme

Kymmenen vuotta sitten keskimääräinen keskittymiskykymme oli noin 12 minuuttia. Sama luku on nykyään vain viisi sekuntia. Onko kehittynyt teknologia tehnyt meistä suuntaan ja toiseen poukkoilevia hermoraunioita?

Teknologia ja on tunkeutunut arkeemme. Käymme Facebookissa työpäivän aikana, seuraamme mielenkiintoisia ihmisiä Twitterin välityksellä, ystävystymme internetissä ja etsimme rakkautta seuranhakupalstoilta. Media on niin olennainen osa arkeamme, ettemme edes huomaa, kuinka paljon aikaa siihen käytämme ja kuinka se vaikuttaa meihin. Socialtimes.com kertoo, kuinka media muuttaa meitä.

Näin teknologia ja sosiaalinen media vaikuttavat arkeemme:

– Toimistotyöntekijä tarkistaa sähköpostinsa keskimäärin 30-40 kertaa tunnissa.

– 500 000 ihmistä liittyy joka päivä Twitteriin. 12 miljoonaa Twitterin käyttäjää seuraa vähintään 64 twiittaajaa ja 1,5 miljoonaa seuraa jopa 511 twiittaajaa.

– Vietämme Facebookissa joka kuukausi keskimäärin 700 minuuttia aikaa.

– Ihmisistä 41,6 prosenttia pääsee Internetiin myös puhelimensa välityksellä.

– Keskittymiskykymme on huonontunut. Vuosien aikana keskittymiskykymme on pudonnut 12 minuutista keskimäärin 5 sekuntiin. Nuorten ihmisten keskittymiskyky on huonompi kuin vanhojen.

Ihmisistä 25 prosenttia unohtaa ystävien ja jopa sukulaistensa nimiä ja ihmisistä 7 prosenttia unohtaa toisinaan oman syntymäpäivänsä.

– Pelkästään Isossa-Britanniassa ongelmat keskittymiskyvyssä aiheuttivat viime vuonna 1,6 miljoonan punnan vahingot.

– Joidenkin mielestä sosiaalisen median käyttäminen tekee meistä yhä itsekeskeisempiä. Vuonna 2009 tehty tutkimus osoittaa, että 57 prosenttia ihmisistä kokee, että sosiaalista mediaa käytetään huomion hakemiseen ja itsensä esille tuomiseen. Korkeakouluopiskelijoista 40 prosenttia oli sitä mieltä, että sosiaalisesta mediasta oli hyötyä uralla etenemisessä.

– Mediariippuvuus on todellista. Kun opiskelijoita käskettiin olla käyttämättä mediaa 24 tuntiin, he kärsivät levottomuudesta ja sätkyilystä. Lisäksi he olivat kuulevinaan puhelimensa värisevän ja soivan.

– Sosiaalisen median käyttäminen lisää oksitosiinin eritystä, mikä on mielihyvää tuova hormoni. Stressitasojen on myös huomattu laskevan, kun ihmiset käyttävät Twitteriä.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat