Näin tehdään mielentilatutkimus

Tänään julkistettu mielentilatutkimus on todennut myrkkyhoitajaksi ristityn perushoitajan olleen rikosten tekohetkillä täydessä ymmärryksessä.

Kun myrkytykset tapahtuivat vuosina 2004 - 2009, herää maallikolle kysymys, miten kuuden vuoden takaisia mielentiloja on mahdollista selvittää.

Tutkimusprofessori ja Psykiatrisen sairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma korostaa, että termistä huolimatta mielentilatutkimuksessa tutkitaan yksinkertaisesti sitä, onko henkilö mielisairas vai ei.

Ei voi nähdä mieleen, sieluun ja sydämeen takautuvasti

- Eihän tässä kukaan kuvittele, että voidaan tutkia sitä, mitä on tapahtunut vuosi tai viisi vuotta sitten jonkun ihmisen mielessä. Ei ole mitään realistisia mahdollisuuksia nähdä ihmisen mieleen, sieluun ja sydämeen takautuvasti, vaan kysymys on terveydentilan arvioimisesta, Lauerma selittää prosessia.

Lauerma myöntääkin, että termi 'mielentilatutkimus' herättää usein maallikolle vääriä mielikuvia siitä mitä tutkitaan.

Mielentilatutkimus on tuomioistuimen määräämä tutkimus, joka tehdään aina sairaalassa, jossa on tapauksen edellyttämää erityisosaamista. Lauerman mukaan sairaalassa tehdään perusteellinen lääkärintarkastus.

- Tarkastuksessa katsotaan mitä kaikkea kropasta löytyy ja tehdään sitten kemiallisia analyysejä verestä ja virtsasta. Tutkitaan aivot ja aivosähkökäyrä. Otetaan aivojen rakennetta tutkiva magneettikuvaus. Tehdään psykologiset testit ja haastattelut ja seuranta osastolla eli katsotaan, kuinka henkilö käyttäytyy, Lauerma luettelee tarkastuksen kulkua.

Tutkittavasta tehdään 360 asteen kierros

Lääkärintarkastuksen ohella tutkittavasta kerätään kaikki mahdollinen tieto odotusajasta lähtien.

- Kerätään ihmisen koko elämän kaaren ajalta kaikki häntä koskevat dokumentit, mihin on erillinen lupa: Kaikki terveydenhuoltoasiakirjat , mahdolliset sosiaalihuollon ja puolustusvoimien tiedot. Terveystiedothan alkavat jo siitä, onko raskaus ja synnytys sujuneet normaalisti vai ei. Myös työnantajilta, omaisilta ja tuttavilta kerätään systemaattisesti tietoa.

Lauerman mukaan tutkimuksessa ihmisestä rakentuu kokonaisuus, joka on hyvin kattava.

- Tarkastelemme ihmistä yleensä yhdestä perspektiivistä, mutta aivan niin kuin vuori, se on eri puolilta katsottuna eri näköinen. Tässä tutkimuksessa tehdään sellainen 360 asteen kierros ja kootaan ihmisestä kaikki tieto, mikä mahdollistaa erittäin luotettavan psykiatrisen diagnostiikan, Lauerma vakuuttaa.

Mielentilatutkimuslausunnon tekoon osallistuu sairaalassa psykiatrian erikoislääkäri, psykologi, sosiaalityöntekijä ja hoitajat osastolla. Lausunnon valmistumisen jälkeen sen tutkii THL:ssä kolme psykiatrian erikoislääkäriä ja yksi juristi.

Viime vuonna Suomessa tehtiin 120 mielentilatutkimusta.

Lue myös:

    Uusimmat