Näin teet kevätsiivouksen tietokoneellesi

On siis kevät, ja aika perinteikkään suursiivouksen. Niille, jotka ovat jo jokakeväisen talonpuunausriittinsä suorittaneet, on aika putsata tietokone ja netti turhasta sotkusta.

Artikkelia kirjoittaa toimittaja, jonka kuusivuotias tietokone alkaa pikku hiljaa piiputtaa tiedostomäärän, useiden ohjelmien ja aktiivisen viihdekäytön ristipaineessa. Rahkeita avata koneen keskusyksikön kuorta, vedellä piuhoja ja lisäillä muistilevyjä omatoimisesti ei löydy.

Jotain on kuitenkin tehtävä, kun jo nettiselaimen välilehden vaihtaminen kestää useita sekunteja.

On aika suorittaa elvytystoimenpiteitä, ja seuraavassa onkin atk-avuttoman vinkkejä tietokoneen ja kaiken netissä kulkevan roskan kevätsiivoukseen.

Aluksi yleiskatsaus

Ensiaskel kevätsiivouksessa on helppo: katsotaan läpi tietokoneelta löytyvät tiedostot ja ohjelmat.

Sovellukset päivittyvät ja korvautuvat toisilla, jolloin tietokoneelle jää helposti ohjelmia, joita käyttää harvoin tai ei ollenkaan.

Etenkin luomistyöhön intoutuneiden tietokoneet ovat täynnä mitä monimutkaisimpia kansiorakenteita ja tiedostoja. Kansiot on syytä organisoida omasta mielestään sopivaan järjestykseen, ja nimetä ne ytimekkäästi mutta kattavasti sisältöä kuvaten.

Seuraavana kevätsiivouskohteena on itse tiedostot.

Digiajan valokuvaajan tehtävä voi alkuun turhauttaa, kun kansiot pursuavat kymmeniä samasta kohteesta otettuja, hieman valotukseltaan ja asemoinniltaan eroavia kuvia. Kansioita siistiessä on oltava raadollisen kriittinen ja kylmäverisesti poistettava turhat tiedostot.

Kun poistaminen ei onnistu

Kaikkia tiedostoja ei toki sovi tietokoneelta poistaa. Tiedostot voi kuitenkin nykyään siirtää nettipalveluihin, jotka ovat vähintään yhtä luotettavia tallennuskohteita kuin tietokoneen kovalevykin.

Tunnetuimmat nettialustat valokuville ovat varmastikin Facebook ja muut sosiaaliset mediat sekä Flickr- ja Picasa -kuvapalvelut. Kotivideoiden tekijät ohjautuvat useimmiten YouTubeen ja Vimeoon.

Kaikki eivät kuitenkaan halua asettaa kuviaan tai videoitaan julkisesti esille. On myös muistettava, että koneella voi olla tuhoton määrä esimerkiksi tekstiasiakirjoja.

Ratkaisun molempiin ongelmiin tuo esimerkiksi Dropbox-palvelu, jonka avulla nettiin siirrettyjä tiedostoja käyttäjä voi tonkia mistä tahansa päin maailmaa ilman suurta yleisöä. Docstoc mahdollistaa tiedostojen tallentamisen verkkoon ja jakamisen muille.

Näillä palveluilla toimittaja korvaa ne sadat liitteitä pursuavat sähköpostit, jotka on lähettänyt omaan postilaatikkoonsa, jotta "edes jossain olisi helposti löytyvät varmuuskopiot".

Postilaatikon purkaminen

Sosiaalisten medioiden, nettikilpailuiden ja postituslistojen aikana sähköpostilaatikko muuttuu helposti sekavaksi roskapostipankiksi.

Vaikeaselkoista sähköpostilaatikkoa voi keventää järjestämällä postit eri postilaatikoihin, joihin siirretään eri aihepiirien postit samaan tapaan kuin tietokoneella siirretään tiedostoja kansioihin.

Muun muassa Gmail ja Hotmail tarjoavat mahdollisuuden selkiyttää eri sähköpostitilien seuraamista yhdistämällä niitä toisiinsa, mutta kaikille ei asetusten justeeraaminen ole helppoa.

Zimbra Desktop -ilmaisohjelman avulla eri sähköpostitilejä voi seurata esimerkiksi tietokoneen työpöydälle asennettavan pienoisohjelman kautta. Digsby vie saman idean vielä pidemmälle tarjoamalla mahdollisuuden tarkastella eri sähköpostitilejä pikaviestinohjelman kautta.

Nettipalveluiden uutiskirjeisiin ja Facebookin notifikaatioihin kyllästyneille on muutama tapa trimmata sähköpostitulvaa.

Käyttäjä voi perustaa erillisen sähköpostitilin, johon ohjastaa kaiken turhan postisälän. Vaihtoehtona tälle toimii NutshellMail-palvelu, joka muuntaa kaikkien yhteisömedioiden automaattipostit yhdeksi, käyttäjän valitsemaan osoitteeseen saapuvaksi uutiskirjeeksi.

Sosiaalisen median suon ylitys

Useiden palvelujen käyttäjälle oman virtuaali-identiteetin ylläpitäminen voi käydä monimutkaiseksi.

Nettiaktiivi selailee verkkoyhteisöjen ja muiden sivustojen tuoreimpia kuulumisia jatkuvasti. Salasanoja naputetaan uudestaan ja uudestaan ja välilehdet täyttyvät hetkessä.

Enää eri osoitteita ei ole pakko lisätä selaimen kirjanmerkkeihin tai kirjautua jokikiseen palveluun käymällä erikseen jokaisen nettisivuilla.

Palvelut, kuten TweetDeck ja HootSuite, ovat tietokoneelle tai älypuhelimeen ladattavia pienohjelmia, joiden kautta seurata esimerkiksi Facebookin, Twitterin ja LinkedInin kaltaisia palveluja yhdestä paikasta.

Springpad ja suomeksikin toimiva Evernote mahdollistavat myös nettiartikkelien tallentamisen ja esimerkiksi tehtävälistojen tekemisen.

Virtuaalisen itsensä voi niputtaa myös palvelun About.me avulla. Käyttäjä esittelee itsensä profiilissaan ja paljastaa käyttämänsä nettiyhteisöt kätevästi. Näin jokaista sosiaalisen median profiilia ei tarvitse eritellä kaikille nettikontakteilleen.

Verkkosiivouksen lopuksi on vielä syytä tarkastaa kontaktinsa eri palveluissa: haluanko yhä kuulua tähän ryhmään, haluanko seurata tätä julkisuuden henkilöä?

Vielä sivuhistorian poisto ja - valmis!

Toimittaja muistuttaa, että muitakin tapoja koneen siistimiseen ja netinkäytön tehostamiseen varmasti löytyy.

Roskakorin tyhjentyessä satojen megojen tiedostosaastasta toimittajan oma tietokone kuitenkin hengähtää helpotuksesta, ja netissä on heti mukavampi surfata.

Sitten pitäisi vielä siivota asuntokin. Äh.

Lue myös:

    Uusimmat