Mainos

Näin syöt itsellesi terveet hiukset

Hiusakatemian toimitusjohtaja Annikki Hagros-Koski suosittelee terveistä hiuksista haaveileville kotiruokaa ja kehottaa vähentämään muun muassa naudanlihaa ja maitotuotteita.

Terveistä hiuksista haaveilevalle on markkinoilla tarjolla monenlaisia hoitotuotteita. Mainokset lupaavat paljon, mutta eivät takaa kauniita hiuksia. Hagros-Koski kritisoi markkinoiden suuria lupauksia, ja muistuttaa, että hius kasvaa siitä, mitä syödään.

– Hyvä shampoo voi kyllä estää esimerkiksi hilseen muodostumisen tai pitää hiussuomut suljettuna, mutta pelkkä shampoo ei riitä, Hiusakatemian toimitusjohtaja Annikki Hagros-Koski muistuttaa.

Terveiden hiusten lähtökohta on ravinnossa. Hius koostuu pääosin proteiinista, osin vedestä ja rasva-aineista, mutta hiuksessa on myös pigmenttiä, mineraaleja ja hiilihydraatteja. Siksi onkin tärkeää muistaa, että hius voi kärsiä, siinä missä ruumis, esimerkiksi nestehukasta, d-vitamiinin vajauksesta, liiallisesta kalsiumin käytöstä tai fosfaattien yliannostuksesta.

Kolme kovaa "koota": kana, kananmuna ja kala

Hagros-Koski nimeää suomalaisten puutteiksi virheellisen rasvan nauttimisen ja veden puutteen. Hiukset ovat kuitenkin monen eri tekijän tulos, joten pienetkin puutokset ravinnossa voivat näkyä hiuksissa.

Hiusten kannalta ravinnossa on hyvä käyttää "kolmea kovaa koota", kanaa, kananmunia ja kalaa. Paljon parjattuja hiilihydraatteja ei kannata jättää ravinnosta kokonaan pois, sillä ne ovat, samoin kuin magnesiumkin, hyväksi hiuksille.

– Tärkeiden rasvojen syöminen on myös erittäin tärkeää. Kylmäpuristetut öljyt ovat terveellisiä ja leivän päälle kannattaa valita mieluummin voita kuin margariinia. Kahvia ja limsan juontia kannattaa välttää, Hagros-Koski kertoo.

Hagros-Koski kehottaa valitsemaan lautaselle myös luomumarjoja ja -vihanneksia. Keitettyjä luomukanamunia voi nauttia pelkäämättä kolesterolia. Naudanlihaa ja maitotuotteita kannattaa sen sijaan välttää. Runsas margariinien tai maitotaloustuotteiden käyttö voi sen sijaan olla osatekijänä lisäämässä hiustenlähtöä.

Kotiruokaa valmisruokien sijaan

Kaikkia ravintoaineita ei Hagros-Kosken mukaan saa ravinnosta, sillä esimerkiksi tehoviljely, keinolannoittaminen ja varastointi ovat heikentäneet ruoan laatua. Siksi esimerkiksi maitohappobakteerien ja d-vitamiinilisien syöminen on tarpeen.

– Kannattaa suosia kotiruokaa, mutta muistaa, että mikroaaltouuni tuhoaa 100 prosenttia entsyymeistä. Entsyymit taas ovat olennaisia, sillä ne pilkkovat tärkkelys-, proteiini- ja rasvamolekyylejä, jotta keho voi hyödyntää ne. Jos jonkin kudoksen pH muuttuu hiukkaakaan, satoja entsyymireaktoreita lakkaa toimimasta ja elimistö voi alkaa vähitellen kehittää näkyvää sairautta, Hagros-Koski muistuttaa.

Myös pakkausselostuksiin on hyvä kiinnittää huomiota. Lisäaineet, kuten natriumglutamaatti, aspartaami ja natriumbentsoaatti ovat haitaksi, paitsi hiuksille, myös koko terveydelle.

Teksti: MTV3/Helmi, Maarit Rasi

Kuvat: Maarit Rasi, Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.