Mainos

Näin suomalainen tuhlaa rahapeleihin – katso kuinka paljon kunnassasi pelataan

Sinne meni. Lausahdus sopii sekä rahapeleihin että niiden pelaajiin.

Näissä kunnissa pelataan eniten (euroa asukasta kohti vuodessa):

1. Töysä 1135,8

2. Keminmaa 900,89

3. Pertunmaa 819,28

4. Forssa 761,68

5. Kolari 759,51

6. Virolahti 721,13

7. Iisalmi 718,44

8. Kyyjärvi 705,56

9. Sodankylä 699,57

10. Kemi 678,32

Maan keskiarvo: 404

Yllä olevaan karttaan on koottu kuntakohtainen pelimyynti asukasta kohti Raha-automaattiyhdistyksen peliautomaateista ja kaikista Veikkauksen peleistä myyntipaikoissa.

Voit liikkua kartan sisällä ja klikata nähdäksesi eri kuntien tietoja.

Tilastokärjessä ovat kunnat, jotka saavat pelaajiksi vierailijoita ja kauttakulkijoita. Esimerkiksi Töysän sijoitusta selittää Tuurin kyläkauppa, Pertunmaalla vaikuttaa Kuortin liikennemyymälä ja Virolahdella Vaalimaan raja-asema.

Seuraavaksi listassa tulee useita Lapin kuntia, joissa pelataan laskennallisesti yli kolme prosenttia keskimääräisistä vuosituloista.

Kullankaivajat vai norjalaiset?

Lappi on aina ollut pelaajien aluetta. Arkiajattelussa ilmiön saattaisi liittää kullankaivuuseen tai virikkeiden puutteeseen, mutta jälleen esiin tulee matkailu.

– Tilastoihin vaikuttavat matkailijat esimerkiksi laskettelukeskuksissa. Ihan pohjoisen rajaseudulla käy pelaamassa norjalaisia kauppareissuillaan, arvioi RAY:n viestintäpäällikkö Miikka Kimari.

Veikkauksen tiedottajan Tero Talaslahden mukaan esimerkiksi Lottoa pelataan Lapissa 123 euroa per asukas, kun taas Manner-Suomessa häntäpäätä pitää Pohjanmaa 89 eurolla.

Toimipisteiden merkitys on kuitenkin vähentynyt, sillä jos haja-asutusseudulla pääsee nettiin, pääsee myös pelaamaan. Verkkomyynnin osuus on Veikkauksella 30 prosenttia.

Pelejä pelataan suhteessa yhtä paljon kuin ennenkin

Pelatuista rahoista osa toki palautuu pelaajille voittoina.

Veikkauksesta kerrotaan, että pelaajille palautuu voittoina kaikista peleistä 53 prosenttia: esimerkiksi Lotossa 41 ja suosituimmissa urheilupeleissä 91 prosenttia. Raha-automaattiyhdistys ilmoittaa palautusprosentiksi 90.

THL:n erikoistutkijan Tuukka Tammen mukaan peleihin käytetty rahamäärä on jopa kaksinkertaistunut Suomessa viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.

– Tulotaso on kuitenkin noussut niin, että ihmiset pelaavat tuloihinsa nähden saman verran kuin ennenkin, Tammi sanoo.

Lappilainen voittaa aina?

Raha-automaattiyhdistys tukee esimerkiksi valtakunnallisia päihde- ja mielenterveysjärjestöjä. Veikkauksen varojen jakamisesta päätetään opetus- ja kulttuuriministeriössä, jonka kautta rahaa menee urheilu- ja liikuntakasvatuksen, tieteen, taiteen ja nuorisotyön edistämiseen.

Palataan vielä Lappiin. Pitäisikö pelaajien alueita vastaavasti suosia rahapelituottojen kotiuttamisessa? "Lappilainen voittaa aina?"

– Kemijärvelle avattiin hiljattain uimahalli. Ne ovat tyypillisiä tukikohteita, Veikkauksen Talaslahti muistaa.

Sarjan toinen osa julkaistaan huomenna.

Kartan tiedot pelaamisesta ovat vuodelta 2011. Raha-automaattiyhdistykseltä saaduista tilastoista puuttuvat kunnat, joissa on alle kolme raha-automaattien sijoituspaikkaa. Tiedot tuloista ovat Tilastokeskukselta vuodelta 2010.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.