Näin suomalainen käyttää kulutusluottoa – aikuisilla miehillä eniten maksuhäiriöitä

Autojen ja asuntojen kaltaiset isot hankinnat eivät ole enää ainoita asioita, joita suomalaiset ostavat ulkopuolisella rahoituksella. Tuoreen tutkimuksen mukaan kulutusluotolla ostetaan nykyään tavalliseen arkeen liittyviä asioita.

Kun suomalainen ottaa kulutusluottoa, hän todennäköisesti laittaa sillä kotiaan kuntoon, ja ostaa esimerkiksi elektroniikkaa, kalusteita ja remontteja. Kulutusluottoa käyttävät kaikenlaiset kuluttajat.

- Esimerkiksi asuinpaikalla tai kuluttajan iällä ei ole merkitystä siinä, kuka käyttää kulutusluottoa. Tosin kulutusluottoa myönnetään meillä vain yli 26-vuotiaille. Mitä pienemmät kotitalouden vuositulot ovat, sitä todennäköisemmin ulkopuolista rahoitusta käytetään. Mutta tässäkään erot eivät ole suuria, kertoo Santanderin toimitusjohtaja Pekka Pättiniemi.

Pättiniemen mukaan suomalaiset suhtautuvat kulutusluottoihin positiivisesti, kun otetaan huomioon, että ne ovat Suomessa vielä nuori ilmiö.

– Ihmiset ovat oppineet siihen, että erityisiä hankintoja voidaan tehdä kulutusluotolla. Sitä käytetään etenkin isompien ostosten tai elämäntilannemuutosten yhteydessä.

Nuoret vastuullisia luotonottajia

Viime vuosien aikana on saatu lukea lehdistä, että etenkin nuoret ovat ongelmissa maksuhäiriöiden vuoksi. Kuitenkin Finanssialan keskusliiton tilastojen mukaan eniten maksuhäiriöitä on 25–49-vuotiailla miehillä. Myös Pättiniemen omat kokemukset puhuvat nuorten vastuullisuuden puolesta.

– Jos ajatellaan nuoria ihmisiä kokonaisuutena, vastuullisuus on erittäin hyvää luokkaa. Sen sijaan 25–49-vuotiaiden miesten tilastot saattavat johtua siitä, että aktiivisessa iässä kulutetaan enemmän esimerkiksi ajoneuvoihin ja muihin. Siinä voi tulla ylilyöntejä ja yli varojen elämistä, Pättiniemi pohtii.

Miten kulutusluottoa sitten voi käyttää vastuullisesti? Pekka Pättiniemi neuvoo miettimään ja suunnittelemaan.

- Kulutusluoton ottajan pitää aidosti ymmärtää, että on ottanut johonkin erityiseen menoon lainan, joka hoidetaan tulevina vuosina pois. Kannattaa suunnitella, minkä ajanjakson aikana haluaa maksaa sen takaisin, ja miettiä, voiko tapahtua jotain, mikä vaikuttaa maksamiseen.

Kuukausieräostokset yleistymässä

Esimerkiksi autokaupoilla käteisostot ovat hitaasti jäämässä historiaan, sillä jo puolet kaupoista tehdään lainalla tai rahoituksella. Sama trendi on leviämässä myös muihin ostoksiin.

– Ihmiset ovat siirtymässä taloudenpidossa siihen, että tulot tavallaan jaetaan kuukausieriin sen mukaan, mihin siinä kuussa tarvitaan rahaa. Suomalaisten suurin ostoshan on yleensä koti. Kun sitä ollaan hankkimassa, ajatellaan sitä, paljonko on varaa maksaa kuukaudessa eikä sitä, paljonko koko asunto maksaa, sanoo Santanderin toimitusjohtaja Pekka Pättiniemi.

– Suomessa ei ole vielä opittu käyttämään kuukausieriä samalla tavalla kuin muualla maailmassa, mutta me olemme kyllä tulossa hitaasti perässä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja