Näin suojaat älypuhelimesi reissussa – lue vinkit!

Älypuhelimista on tullut olennainen osa yhä useamman arkea, ja laitteet ovat ahkerassa käytössä myös lomalla. Moni ottaa lomakuvansakin älypuhelimella, mutta kuinka hyvin älypuhelin muistetaan suojata lomarientojen keskellä?

Symantecin tuoreen raportin mukaan älypuhelimiin kohdistuvat uhat yleistyvät hurjaa vauhtia, ja pelkästään viime vuonna niiden määrä kasvoi 93 prosentilla. Netin selailun lisäksi älypuhelimia käytetään tärkeiden tiedostojen, kuten valokuvien ja musiikin tallentamiseen. Lomakuvatkin otetaan usein kameran sijaan älypuhelimella. Kesälaitumilla on hyvä muistaa, että roistot eivät lomaile – kun huolehtii laitteensa suojauksesta myös lomalla, voi varmasti rentoutua kunnolla.

– Roistot hakeutuvat sinne missä laitteiden käyttäjät ovat, sanoo Symantec Finlandin kuluttajatuotteista vastaava myyntipäällikkö Ville Ahtiainen.

Nykyään matkapuhelin on paljon enemmän kuin pelkkä puhelin – se on laite, jolla surffaamme netissä, soitamme, valokuvaamme ja tallennamme itsellemme tärkeitä tietoja. Kun miettii jo ennen lomamatkaa miten pitää puhelin ja sen sisältämät tiedot turvassa, voi lomailla huoletta.

Matkapuhelimen hukkaaminen reissussa on hyvin yleistä, ja laite tippuu helposti taskusta esimerkiksi junaan tai bussiin. Symantec teki Yhdysvalloissa ja Kanadassa hiljattain tutkimuksen, jossa jätettiin yhteensä 50 ”hukkunutta” älypuhelinta julkisille paikoille ja seurattiin mitä niille tapahtuu. Jopa 96 prosenttia älypuhelimen löytäneistä yritti päästä käsiksi laitteisiin tallennettuihin tiedostoihin ja henkilötietoihin. On tärkeää voida nopeasti paikallistaa ja/tai lukita älypuhelin, niin että puhelimen löytäjä tai anastaja ei pääse käsiksi laitteen sisältämiin henkilökohtaisiin tietoihin.

Suojaa älypuhelimesi matkalla

1. Asenna älypuhelimeesi suojausratkaisu, jossa on GPS- ja kaukolukitustoiminto, jotta voit paikallistaa kadonneen puhelimen tai lukita laitteen jos se varastetaan. Älypuhelimeen tai tablet-laitteeseen on myös hyvä aktivoida pin-koodi tai jokin muu lukitustoiminto estämään ei-toivottu käyttö.

2. Tee varmuuskopiot älypuhelimen sisältämistä tärkeistä tiedostoista ennen matkaa ulkoiselle tallennusvälineelle. Näin voit lomailla ilman huolta tietojen katoamisesta.

3. Pidä varasi muodostaessasi yhteyden verkkoon. Lomareissussa on usein tarjolla lukuisia erilaisia verkkoja, joista moniin voi muodostaa yhteyden maksutta. Ei kuitenkaan kannata liittyä mihin tahansa verkkoon, vaan on hyvä suosia julkisia verkkoja, kuten hotellien omia verkkoja, ja välttää arkaluonteisten asioiden hoitoa vieraassa verkossa. On syytä varoa erityisesti tunnuslukujen, pankkitunnusten tai salasanojen syöttämistä, sillä useat troijalaisvirukset pystyvät tallentamaan näppäillyt salasanat täysin käyttäjän huomaamatta, jolloin esimerkiksi luottokorttitiedot joutuvat helposti vääriin käsiin.

4. Älä lataa epäilyttäviä sovelluksia etenkään silloin, jos linkki on lähetetty sähköpostilla tai tekstiviestinä.

5. Älä tallenna älypuhelimeesi arkaluonteisia tietoja, kuten verkkopankkitunnuksiasi tai luottokorttitietojasi. Jos olet asentanut älypuhelimeesi työsähköpostin, tyhjennä sähköpostikansiot ennen lomaa, jotta työpaikkasi tärkeät tiedot pysyvät salassa varkauden sattuessa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat