Mainos

Näin sujuivat Sipilän raskaat 28 tuntia – rättiväsyneenä sovun jälkeen

Sote-sopua ja hallitusvääntöä kesti torstai-illasta aina myöhään lauantain vastaiseen yöhön. Pääministeri Juha Sipilä oli väännön jälkeen rättiväsynyt, mutta tyytyväinen saavutettuun tulokseen.

Torstai

21.00 Uhkakuvia hallituksen hajoamisesta heitettiin ilmoille torstai-iltana kello 21, kun Sipilä piti tiedotustilaisuuden sotesta. Keskusta ja kokoomus eivät olleet löytäneet sopua alueiden määrästä, eikä pääministeri antanut kokoomukselle lisäaikaa kuin perjantaiaamuun.

Neuvottelut jatkuivat torstai-iltana ja venyivät perjantain puolelle. Yöllä ne lopetettiin yhden ja kahden välillä. Valon sanottiin palaneen Sipilän työhuoneessa läpi yön.

Perjantai

7.44 Aamulla Sipilä saapui Valtioneuvoston linnaan ennen kahdeksaa. Vaikkei pääministeri antanut mitään aikatauluja, odoteltiin tietoja saapuviksi jo ennen puolta päivää. Sote-alueiden määrästä ei tuntunut kuitenkaan tulevan sopua eikä kompromissia, vaikka niitä väläyteltiin pitkin aamupäivää.

9.53 Ennen kymmentä Sipilä vietiin takaoven kautta ryhmäkokoukseen, eikä hän siten antanut kommentteja toimittajille. Pääministeri oli eduskuntaryhmän kokouksessa vielä ennen puolta yhtätoista. Vartin vaille yksitoista hän poistui eduskunnasta valtioneuvostoon.

10.46 ”Suuren luokan hämäystemppu”, kommentoi tuolloin MTV Uutisten politiikan toimittaja Mari Haavisto. Toimittajat eivät tavoittaneet häntä kommenttia varten. Hän meni pitämään palaveria valtiovarainministeri Alexander Stubbin kanssa.

13.00 Seuraavan kerran Sipilän liikkeistä tiedettiin vähän ennen yhtä, kun hän käveli perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokoukseen. Hän viipyi siellä vartin verran.

Yhden jälkeen hän kiisti, ettei kompromissiesitystä ole olemassa. Mediassa oli hetken aikaa pyöritelty mahdollista 15 sote-alueen kompromissiesitystä. Sipilän mukaan edellytykset löytää kompromissi ovat heikot.

Lauantai

Neuvotteluja jatkettiin iltaan ja lopulta yöhön saakka. Kommentteja ja arvailuja medialle tihkui illan mittaan, mutta lopullinen tieto saatiin vasta päivän käännyttyä lauantain puolelle.

1.06 Pääministeri twiittasi yhden jälkeen, että sote-sopu oli syntynyt. Kuvainnollisesti valkoinen savu nousi valtioneuvoston linnasta kello 1.20. 

Kovan valvomisen jälkeen rättiväsynyt Sipilä kommentoi MTV:lle, että ”haavoja syntyi, mutta minun ne on parannettava”.

Sipilä uskoo, että kyseessä oli hänen hallituksensa vaikein päätös – myös tulevaisuutta ajatellen.

– Jos halutaan tehdä asioita hallitusohjelman mukaan, tämä oli välttämätöntä. 

7.31 Sipilä on kirjoittanut blogikirjoituksen, jossa hän muun muassa kiittää hallituskumppaneitaan Soinia ja Stubbia. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.