Näin selviät suven vaaroista

Kyynpuremia, kirves polvessa, palovammoja, veneestä putoamisia. Kesällä tällaiset onnettomuudet lisääntyvät, kun ilmat sallivat esimerkiksi mökkeilyn ja ulkoilun uudella tavalla.

Myös humalatilat tuovat uusia riskejä kesäelämään.

Suomen Punainen Risti muistuttaa, että erilaisiin kesän onnettomuuksiin ja tapaturmiin kannattaa varautua hyvissä ajoin. Yksi tärkeä työ on päivittää ensiapulaukun sisältö.

Punaisen Ristin internetsivuilta löytyy lista, jonka mukaan ensiapulaukku kannattaa käydä läpi. Tärkeää on myös tutustua ohjeisiin ja tarkistaa lääkkeiden päiväykset.

Muutenkin ennakoimisella säästyy monelta vahingolta. Oman mökin ja miksei kyläpaikankin tarkka osoite ja kunta pitäisi olla tiedossa jo ennen hätäkeskukseen soittamista.

Punkkipihdit taskuun

Kesällä luonnossa liikkuu ihmiselle haitallisia tai ainakin kiusallisia eläimiä. Hyttysten ja ampiaisten pistot ovat harvoin hengenvaarallisia, mutta kutinaan ja turvotukseen kannattaa varata sopivat aineet.

Kyynpuremaan kannattaa kuitenkin suhtautua vakavasti, sillä erityisesti lapselle kyynpurema voi olla vaarallinen. Puremaa epäiltäessäkin kannattaa lapsi viedä lapsi viipymättä hoitoon.

Kyytabletin lisäksi aikuiselle voi riittää puhelinneuvonta, jos vakavia oireita ei esiinny, mutta kannattaa aina ottaa yhteyttä lääkäriin.

Viime vuosina myös punkit ovat saaneet suurta huomiota.

Yksittäisen punkin pureman aiheuttama sairastumisriski on melko pieni, mutta kannattaa pitää huoli siitä, ettei se ehdi pureutua ihoon. Punkki pitää poistaa välittömästi tarkoitusta varten kehitetyillä punkkipihdeillä. Punkit kannattaa irrottaa heti myös lemmikeistä.

Liivit päälle veneillessä

Punaisen Ristin mukaan kesän tavallisimpiin vaaratilanteisiin kuuluu veden varaan humalassa joutuminen.

Vesillä liikkujan tärkeimmät varusteet ovat terve järki ja varovaisuus. Myös uimataidon on syytä olla kunnossa.

Viisaasti vesillä -vesiturvallisuuskampanja muistuttaa, että joka kesä sattuu turhia hukkumistapauksia ja onnettomuuksia, jotka olisivat helposti vältettävissä, mikäli vesillä liikkumisen perustaidot sekä uima- ja hengenpelastustaidot olisivat hallussa.

Myös autoillessa terve järki ja toimivat varusteet ovat ensisijaisen tärkeitä. Liikenneturva korostaa, että turvavyön käyttö pelastaisi kymmeniä ihmishenkiä vuodessa.

Ylinopeudet ja läheltä-piti-tilanteet lisääntyvät usein kesäkuukausina, kun ihmiset kokeilevat omia ja autonsa rajoja helpommin, usein vielä humalassa.

Matkalle järki mukaan

Jos Suomen kesä on kylmä ja sateinen, monen mieli halajaa ulkomaille. Ulkomailla vaanivat samat vaarat kuin kotimaassakin, usein jopa astetta vakavampina.

Varsinkin kaukomaille matkustettaessa rokostusten on syytä olla kunnossa. Reissuun lähtevän kannattaa tarkistaa mahdollisten muiden alueella vaanivien tautien tilanteet. Tietoa löytyy niin verkosta kuin omasta terveyskeskuksestakin.

Myös matkalle kannattaa pakata ensiapulaukku mukaan. Ei ole myöskään huono idea selvittää perusturistivaivojen, kuten vatsataudin, ripulin ja flunssan käännökset kohdemaan kielellä valmiiksi.

Vaikka matkalla tuntuukin mukavalta unohtaa arki ja kotimaan asiat, tervettä järkeä ei saa jättää kotiin. Esimerkiksi suuri osa sukupuolitaudeista saadaan ulkomailla, joten kondomin käytöstä on tärkeää pitää kiinni.

Kansanterveyslaitoksen mukaan ulkomaille suuntautuva seksimatkailu tuo mukanaan uusia tauteja, mutta myös vanhat, jo lähes unohduksiin jääneet sukupuolitaudit voivat kokea uuden tulemisen runsaan matkailun myötä.

Lue lisää:

Lue myös:

    Uusimmat