Näin selviät henkisestä ja moraalisesta krapulasta – ennakkovinkit vappuun

Vappu on suurta juhlan aikaa, mutta viimeistään loppuviikosta voi ikävä krapulatunne vallata mielen. Eiran sairaalan alkoholismiin perehtynyt yleislääkäri Simo Granat kertoo vinkit henkisen krapulan ehkäisemiseen.

Miten välttää morkkis alkoholin nauttimista seuraavana aamuna? Alkoholilla on suora vaikutus myös mielen hyvinvointiin. Sen vuoksi henkistä ja moraalista krapulaa kannattaa yrittää ehkäistä erilaisin keinoin. Eiran sairaalan alkoholismiin perehtynyt yleislääkäri Simo Granat kertoo vinkit.

– Pidä kulutus semmoisena, että mopo ei karkaa käsistä.

– Muista juoda illan aikana myös alkoholittomia nesteitä, kuten vettä.

– Muista syödä illan aikana.

– Alkoholin palamista ja poistumista ei pysty nopeuttamaan. Keho käsittelee aineita aina tarvittavan ajan.

– Särkylääkkeen nauttiminen ennen nukkumaanmenoa voi vähentää päänsärkyä.

– Vältä laskuvirheitä. Voi olla, että olet hauskassa seurassa ja hyvällä illallisella, etkä edes huomaa, kuinka alkoholia kuluu. Puolitoista pulloa viiniä voi hyvässä seurassa valua kurkusta alas ilman humalahakuisuutta. Jos esimerkiksi lasket juoneesi kaksi lasia viiniä, mutta lasi ei koskaan mene tyhjäksi, kyseessä on tyypillinen laskuvirhe. Todellisuudessa kurkkuun on saattanut kaatua viisikin lasillista viiniä.

– Verenkiertoon tulleen alkoholin polttaminen kestää tietyn aikaa. Humalatila riippuu siitä, juoko pullon viiniä 10 tunnissa tai tunnissa. Mutta jos 10 tunnin aikana juo viinipullollisen, osa alkoholista on jo palanut pois, joten vaikutus ei ole sama.

– Juomien sekoittamisella ei ole merkitystä krapulaan. Enemmän asiaan vaikuttaa alkoholin määrä. Toisilla voi olla yliherkkyyttä tiettyihin aineisiin, kuten viinin sisältämiin rikkiyhdistelmiin. Vaikutuksen ratkaisee kuitenkin vasta alkoholin absoluuttinen määrä.

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja