Näin SDP:n kenttäväki lyttää hallitusyhteistyön

Sekä kokoomuksen että SDP:n kenttäaktiivit antavat Stubbin hallituksen yhteistyölle tiukkaa palautetta. MTV Uutisten piirihallituskyselyyn vastanneista demareista yli 80 prosenttia katsoo yhteistyön sujuneen huonommin kuin Kataisen hallituksessa. Kokoomuslaisistakin näin ajattelee lähes puolet.

MTV Uutiset kysyi kokoomuksen ja SDP:n piirihallitusten jäseniltä, miten hyvin Stubbin hallituksen yhteistyö on sujunut verrattuna Kataisen hallitukseen. Kokoomusvaikuttajista lähes puolet (48 %) katsoo, että yhteistyö on sujunut huonommin.  Hieman alle kolmasosan mielestä yhteistyö on sujunut yhtä hyvin kuin Kataisen hallituksessa ja noin joka neljäs katsoo, että yhteistyö on sujunut paremmin. 

Vihreiden siirtymisen oppositioon kokoomusaktiivit katsovat vaikuttaneen hallituksen toimintakykyyn vahvistavasti, näin vastasi kaksi kolmesta.

Kokoomusaktiiveja huomattavan paljon kriittisemmin hallitusyhteistyön sujumista arvioidaan demaripiireissä.

Demarikenttä lyttää hallitusyhteistyön

Yli 80 prosenttia kyselyyn vastanneista SDP:n piirihallitusten jäsenistä katsoo, että Stubbin hallituksen yhteistyö on sujunut huonommin kuin Kataisen hallituksen. Joka kymmenes on sitä mieltä, että eroa ei ole.

Vihreiden siirtymiseen oppositioon demarikenttä suhtautuu eri tavoin kuin kokoomuksen piiriaktiivit. Siinä missä kokoomuslaisten mielestä vihreiden lähtö vahvisti hallituksen toimintakykyä, osa SDP:n piiriväestä on sitä mieltä, että toimintakyky heikentyi.

Kokoomuslaiset arvostavat Rinnettä enemmän kuin demarikenttä Stubbia

Kyselyssä pyydettiin vastaajia arvioimaan myös, miten päähallituskumppanin puheenjohtaja on ministerintehtävässään onnistunut.

Kokoomuslaisten mielestä Antti Rinne ei ole pärjännyt valtiovarainministerinä todellakaan hyvin: reilu kolmasosa katsoo hänen onnistuneen huonosti ja noin puolet tyydyttävästi.

Miten Antti Rinne on onnistunut tehtävässään valtiovarainministerinä?  
Erittäin hyvin0 %
Hyvin7 %
Tyydyttävästi56 %
Huonosti32 %
Erittäin huonosti5 %
Lähde: MTV Uutiset/Think If Laboratories kysely kokoomuksen piirihallitusten jäsenille n=109, vastausprosentti 70

Mutta verrattuna demarikentän mielipiteeseen Alexander Stubbista, Rinne suorastaan loistaa.

SDP:n piiriaktiivien enemmistö (63 prosenttia) on nimittäin sitä mieltä, että Stubb on pärjännyt tehtävässään huonosti ja vain kolmasosa on sitä mieltä, että hän on selvinnyt tyydyttävästi.

Miten Alexander Stubb on onnistunut tehtävässään pääministerinä?  
Erittäin hyvin0 %
Hyvin2 %
Tyydyttävästi35 %
Huonosti41 %
Erittäin huonosti22 %
Lähde: MTV Uutiset/Think If Laboratories kysely SDP:n  piirihallitusten jäsenille n=105, vastausprosentti 67


Stubbin hallituksen ongelmat näkyvät hyvin molempien puolueen piirihallitusten jäsenten vastauksissa. Vielä vuosi sitten vastaavassa kyselyssä demariaktiiveista yli 40 prosenttia arvioi Jyrki Kataisen onnistuneen pääministerinä hyvin ja vain joka kymmenes huonosti.

Kokoomuksen piirihallitusten jäsenistä puolestaan puolet vastasi Jutta Urpilaisen onnistuneen valtiovarainministerinä hyvin kevään 2014 kyselyssä. Alle kymmenen prosenttia katsoi hänen onnistuneen huonosti.

Päähallituskumppani ei kummankaan kentälle mieluisin kumppani

Hallitusyhteistyön haasteet näyttäytyvät kenttäväelle ilmeisinä. SDP:n piirihallitusten jäsenten mukaan RKP on ollut tässä hallituksessa mieleisin hallituskumppani ja kristillisdemokraatit vähiten mieluisa. Kokoomuslaisten vastauksissa taas RKP on ollut ylivoimaisesti mieluisin hallituskumppani ja SDP selkeästi vähiten mieluisa.

SDP:n kenttäväki antaa oman puolueen onnistumiselle hallituksessa paremman arvosanan kuin kokoomus. Demarivastaajista 60 prosenttia sanoo, että puolue on onnistunut hallituksessa hyvin. Kokoomuslaisista näin vastaa vain 40 prosenttia.

Molempien kenttäväen mukaan oma puolue on kuitenkin saanut parhaiten omia tavoitteitaan läpi hallituksessa. Näin vastaa 70 prosenttia kokoomuslaisista ja 55 prosenttia SDP: n piirihallitusten jäsenistä.

Näin piiriaktiivit vastasivat

% vastaajista
Kuinka hyvin Stubbin hallituksen yhteistyö on toiminut verrattuna Kataisen hallitukseen?  SDPKokoomus
Merkittävästi paremmin1 %0 %
Jossain määrin paremmin6 %23 %
Ei eroa10 %29 %
Jossain määrin huonommin60 %40 %
Merkittävästi huonommin23 %8 %
Miten puolueenne on mielestänne onnistunut hallituksessa?  SDPKokoomus
Erittäin hyvin4 %2 %
Hyvin57 %39 %
Tyydyttävästi36 %53 %
Huonosti3 %6 %
Erittäin huonosti0 %1 %
Mikä puolue on mielestänne saanut parhaiten tavoitteitaan läpi Stubbin hallituksessa?  SDPKokoomus
Kokoomus35 %70 %
Kristillisdemokraatit2 %3 %
RKP9 %7 %
SDP55 %21 %
Mikä neljän puolueen hallituksen puolueista on teille mieluisin hallituskumppani?  SDPKokoomus
Kristillisdemokraatit19 %10 %
Kokoomus37 % 
RKP44 %74 %
SDP 16 %
Mikä on vähiten mieluisa hallituskumppani?  SDPKokoomus
Kristillisdemokraatit46 %32 %
Kokoomus39 % 
RKP16 %2 %
SDP 66 %
Miten Vihreiden siirtyminen oppositioon on vaikuttanut hallituksen toimintakykyyn?  SDPKokoomus
Vahvistanut toimintakykyä merkittävästi9 %30 %
Vahvistanut toimintakykyä jonkin verran23 %38 %
Ei ole vaikuttanut hallituksen toimintakykyyn40 %23 %
Heikentänyt toimintakykyä jonkin verran25 %7 %
Heikentänyt toimintakykyä merkittävästi3 %2 %

Näin kysely tehtiin

MTV Uutiset kysyi neljän suurimman puolueen piirihallitusten jäseniltä ajankohtaisista asioista. Kysely lähetettiin kaikille piirihallitusten jäsenille, joiden sähköpostiosoite oli saatavilla. Kyselyyn vastattiin nimettömästi sähköisesti eikä MTV Uutiset nähnyt kenenkään yksittäisen vastaajan vastauksia. Kokoomuksen osalta vastausprosentti oli 70 ja SDP:n 67. Kyselyn toteutti MTV Uutisten toimeksiannosta Think If Laboratories 24.2.-12.3. välisenä aikana.

Lue myös:

    Uusimmat