Mainos

Näin satelliittipaikannus selvitti Bobcat-varkauden

Tässä jutussa itse rikos ei ole kovinkaan mielenkiintoinen, vaan se miten se selvisi. Satelliittipaikannusta on muutamia kertoja käytetty rikosten paljastamiseen, mutta toistaiseksi se on varsin harvinaista.

Jutussa on kyse kahden Bobcat-traktorin varkaudesta Tampereella toimivan yrityksen pihalta.

Rikos tapahtui viikko sitten sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Koneet oli saatu käyntiin hieman ennen kello 3:a ja ajettu kuorma-autoon muutaman kymmenen metrin päähän. Toisessa Bobcatissa oli kuitenkin satelliittipohjaiseen datasiirtoon perustuva paikannuslaite.

- Paikannuslaitteet yleistyvät kovaa tahtia, mutta ei niitä hankita varkausriskin takia, vaan muista syistä, kertoo maajohtaja Johan Friis M-Tec Telematics Oy:stä.

Paikannuslaitteita käytetään pitkälti koneiden tekemän työn seurantaan ja lisäksi niiden avulla saadaan tietoa mm. laitteen huoltotarpeesta. - Määräaikaishuollot saadaan tehtyä ajallaan ja urakoitsija saa kaikki tunnit laskutettua ja tietää millä työmailla koneet ovat olleet.

- Paikkatiedon hyödyntäminen varkaustapauksessa on ylimääräistä plussaa, Friis toteaa.

Tässä tapauksessa paikannuslaite auttoi rikoksen selvittämisessä. Ilman sitä juttu olisi hyvin todennäköisesti jäänyt pimeäksi, sillä Bobcatit oli viety Suomesta jo ennen kuin varkautta edes huomattiin.

- Teko oli todella hyvin suunniteltu. Rosvoilla oli logistiikka kunnossa.

- Ei tällainen varkausjuttu yllättänyt. Olemme olleet mukana vastaavissa tilanteissa ulkomailla useita kertoja, Friis kertoo. Työkoneita on paikannettu mm. Ruotsissa ja Norjassa.

Muutamassa tunnissa ulos maasta

Seurantalaite paljasti, että rosvokoplan toiminta oli tehokasta. Koneet vietiin muutamassa minuutissa, ja sen jälkeen kuorma-auto ajoi Tampereen ulkopuolelle odottamaan noin tunniksi.

Paikannustiedot paljastivat, että kuormuri oli lähtenyt liikkeelle kello 4 ja auto oli ajettu Tampereelta suoraan Helsinkiin.

Kuorma-auto oli Helsingin Länsisatamassa kello 7.11 ja se oli ajettu suoraan kello 7.30 lähtevään Tallinkin laivaan. Varkaudesta ehti kulua vain muutama tunti.

Paikannus jatkui Tallinnassa, jonne varkaiden kuorma-auto saapui hieman ennen kello kymmentä. Yllä olevassa kartassa on merkattu Bobcatien säilytyspaikka punaisella merkillä.

Paikka osoittautui Tallinnassa sijaitsevaksi parkkipaikaksi, jonne koneet jäivät. Poliisikin yllättyi, kun sille pystyttiin heti kertomaan varastettujen laitteiden sijainti.

- Eivät he heti halunneet ymmärtää, että rikosilmoituksen kyytipoikana kerrotaan missä varastettu tavara seisoo, Friis toteaa.

Tampereen poliisi sai virka-apua Viron poliisilta, joka haki Bobcatit pois parkkipaikalta.

Rikoskomisario Antti Heijari Tampereen poliisista kertoo, että tutkinta jatkuu Tampereen ja Tallinnan poliisin yhteistyönä. Jutussa on myös tehty kiinniottoja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.