Mainos

Näin Sandy iskee Yhdysvaltojen itärannikolle

Jättimyrsky Sandyn pelätään aiheuttavan laajaa tuhoa Yhdysvaltojen itärannikolla. Hurrikaanin vaikutukset näkyvät jo kovina tuulina ja sateina, mutta pahin on edessä alkuyöstä alkaen Suomen aikaa.

Sandyn vaikutusalue on poikkeuksellisen laaja ja sateet erittäin voimakkaita. Myrskyn vaikutusalueella ovat muun muassa New York, Philadelphia, Washington ja Boston. Asiantuntijat pelkäävät, että Sandy saattaa osoittautua suurimmaksi alueelle koskaan osuneeksi rajuilmaksi. AccuWeather-sääpalvelun mukaan on mahdollista, että Sandy aiheuttaa alueen historian pahimmat tulvat.

Myrsky on kääntynyt nopeasti mereltä rannikolle päin, jolloin tuuli käy suoraan mereltä. Vaaroina ovat hyökyaalto, rankkasateet, laajat tulvat ja sähkökatkot. Uhista suurin on hyökyaalto, joka uhkaa matalalla olevia rannikkoalueita ja esimerkiksi New Yorkin keskustaa, mukaan lukien Manhattania.

Myrskyn laajuuden ja hitaan etenemisen takia sateet ja tuulet jatkuvat kauan ja ulottuvat rannikolta pitkälle sisämaahan asti. Sandyn rankoissa sateissa vettä voi tulla jopa 200 millimetriä. Sisämaan vuorilla lunta voi sataa jopa puolesta metristä metriin.

– Myrsky on menettänyt hurrikaanin rakenteensa ja voimakkaimmat tuulet ovat levinneet laajemmalle kuin tavallisessa hurrikaanissa. Tuulet puskevat vettä laajalta alueelta, jolloin hyökyaaltokin tulee olemaan tavallista suurempi, sanoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Pahin on edessä alkuyöstä Suomen aikaa, jolloin myrsky on iskemässä New Jerseyn tietämille. Osavaltioihin Pohjois-Carolinasta Connecticutiin on julistettu hätätila. New Yorkissa kaikki joukkoliikenne on pysäytetty. Lähes 400 000 ihmiselle on annettu evakuointikäsky.

Viime vuoden elokuussa hurrikaani Irene aiheutti tuhoja samoilla alueilla. New Yorkissa tuhot jäivät kuitenkin ennakoitua pienemmiksi.

(MTV3 - STT - AFP)

Katso video Sandyn etenemisestä:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.