Näin saat kaiken irti pienen kämpän neliöistä

Pienen asunnon sisustamisen kiroihin kuuluu – no se kämpän pienuus. Tässä kätevät vinkit siihen, kuinka saada pienen asunnon kaikki neliöt tehokäyttöön.

Yhä useampi suomalainen asuu sinkkutaloudessa, eivätkä asuntojenkaan koot usein päätä huimaa. Monet sisustajat painivat pienen asunnon kirojen kanssa: tila ei tunnu riittävän mihinkään ja sänkykin vie puolet koko kämpästä.

Neliömäärältään vähäisen asunnon sisustaminen vaatiikin asujaltaan mielikuvitusta ja rohkeita ratkaisuja, varsinkin, jos asuntoon pitäisi mahduttaa suuri määrä tavaraa.

Hyödynnä huonetilan korkeus

Ensimmäiseksi kannattaa lähteä liikkeelle eniten tilaa vievien kalusteiden sijoittamisesta: kuinka asetella ne niin, että ne eivät saa asuntoa vaikuttamaan ahtaalta. Kun lattiatilaa on vähän, kannattaa nostaa katse laipioon. Neliöitä saakin helposti tehokäyttöön käyttämällä hyväksi huonekorkeutta.

Keittiökalusteiden valinnassa kannattaa suosia korkeutta käyttäviä kaapistoratkaisuja. Nykyään saatavilla on mukavasti myös erityisesti pieniin tiloihin sopivia astianpesukoneita sekä lattialiesiä, joiden näppärä koko ei syö koko keittiösi neliömäärää.

Kylpyhuoneen puolella pätevät samantyyppiset ratkaisut. Jos pienen kämpän kalustaja kaipaa pesukoneen lisäksi myös kuivausrumpua, kannattaa harkita kuivaavan pesukoneen hankintaa. Tilaa säästävin vaihtoehto on tietysti myös pesutuvan käyttö, jos sellainen taloyhtiöstä löytyy.

Huonekorkeuden hyödyntämistä kannattaa harkita myös makuuratkaisujen suhteen, etenkin jos neliöitä on todella vähän. Tällöin tilaa säästävin vaihtoehto on makuupaikan sijoittaminen parvelle. Myös makuualkovit ovat käteviä, jos asunnosta sellainen löytyy.

Vaikka parvi taikka makuualkovi eivät inspiroisi, sängyn paikka pitää kuitenkin harkita huolella – peti kun on yleensä asunnon tilaa vievin huonekalu.

Harkitut säilytysratkaisut tuovat tilaa ja järjestystä

Vähäisillä neliöillä varustettu asunto muuttuu helposti painajaiseksi tavaroiden säilytyksen suhteen: jos kertyneille kamoille ei ole kunnolla tilaa, ne jäävät helposti pyörimään ympäri asuntoa saaden siitä yhä ahtaamman ja siivottoman oloisen.

Jos syviin vaatekaappeihin tuntuu jäävän hukkatilaa, kannattaa harkita kapeampien kaappien hankkimista. Kaappeihin ja laatikostoihin erillisinä saatavat tangot, koukut ja korit taas avittavat sekä tilan säästämisessä että järjestyksen säilymisessä.

Myös muihin hyllyratkaisuihin kannattaa paneutua. Pienessä asunnossa erityisen käteviä ovat seinille kiinnitettävät erilliset hyllyt. Niitä voi asentaa esimerkiksi ovien tai ikkunoiden päälle, jotka usein jäävät hukkatiloiksi.

Jos asuntoon halutaan kunnollinen kirjahylly, voi myös harkita sellaisen teettämistä. Silloin se saadaan mahtumaan juuri siihen koloon, jossa se ei hukkaa tilaa laisinkaan. Muiden tavaroiden suhteen myös sohvapöydät ja istuinpenkit voivat toimia säilytyskalusteina.

Väreillä ja valaistuksella on väliä

Pientä asuntoa sisustaessa myös väreillä ja valaistuksella on suuri merkitys.

Ensinnäkin: sisutuksessa käytettävät sävyt ja kuviot kannattaa pitää selkeinä ja yksinkertaisina. Esimerkiksi suurikuvioiset seinätapetit saavat helposti tilan vaikuttamaan pieneltä, joten niistä haaveilevien kannattaa tapetoida esimerkiksi vain yksi seinä.

Sisustuksen yleisväreissä kannattaa muutenkin suosia vaaleampia värejä, sillä ne saavat tilan tuntumaan avarammalta.

Myös oikeanlaisella valaistuksella on iso merkitys pienen asunnon tilan tunteen luomisessa. Valaisimien määrällä ei niinkään ole väliä, vaan sillä, miten ne asetellaan. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota valotehoon. Vinkkejä toivottuun valaistuslopputulokseen saa esimerkiksi valaisinliikkeistä.

Helena Mustonen/MTV3
Lähde: www.deski.fi, TTS
Kuvat: Lehtikuva, Ikea

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja