Mainos

Näin säästät sähköä kesähelteellä

Helteisen sään nostaessa asuntojen sisälämpötiloja nousee myös sähkönkulutus. Tuulettimet ja jäähdyttävät ilmastointilaitteet lisäävät kulutusta, mutta ilman lisälaitteittakin sähkönkulutus nousee, kun kylmälaitteet joutuvat tekemään rankasti töitä pitääkseen ruuat viileinä ja pakasteet jäässä. Lue vinkit sähkön säästämiseksi kesähelteellä.

Kun käyttöympäristön lämpötila nousee 25 asteesta 32 asteeseen, kasvaa kylmälaitteen sähkönkulutus 25- 40 prosenttia. Helteellä myös laitteiden käyttöhäiriöt lisääntyvät, kun lämpötilaero laitteen sisällä verrattuna ympäristön lämpötilaan on normaalia suurempi.

Tässä muutamia hyviä vinkkejä sähkön säästämiseen kesällä:

-Helteellä kannattaa välttää ylimääräistä sähkölaitteiden käyttöä, sillä televisiot ja niiden lisälaitteet, tietokoneet, pesukoneet ja hellat tuottavat päällä ollessaan lämpöä sisäilmaan. Sammuta myös valot, joita et tarvitse.

- Huolehdi kunnollisesta ilmankierrosta. Jos sähkölaite on sijoitettu komerokaappiin ja huoneiston sisälämpötila nousee, kannattaa laite vetää väliaikaisesti ulos komerosta tai ainakin reilusti irti takaseinästä, jotta ilma pääsee kiertämään paremmin.

- Älä pakkaa jääkaappia liian täyteen, vaan jätä viileälle ilmalle kiertotilaa myös laitteen sisällä. Vältä kylmälaitteen oven avaamista turhaan. Ylitäyttö ja oven tiheä avaaminen lisäävät sähkönkulutusta 15-20 prosenttia.

- Älä rasita jääkaappia lämpimillä ruuilla tai juomilla. Tuo ruuat kotiin kylmälaukussa, jotta ne ovat valmiiksi viileitä kaappiin mennessään. Myös suurten nestemäärien jäähdyttäminen jääkaapissa rasittaa laitetta ja nostaa sähkönkulutusta.

- Jos jäähdytät sisätiloja koneellisesti, on tärkeää, että ovet ja ikkunat sekä muut luukut pidetään suljettuna. Muista myös, että yleensä jo asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman miellyttäväksi, koska huoneilmasta poistuu samalla myös kosteutta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.