Mainos

Näin säästät kauppalaskussa

Ruokakaupan hyllyltä tarttuu usein mukaan kaikenlaista, ja kassalla lasku voi yllättää. Pienelläkin budjetilla voi kuitenkin syödä terveellisesti ja monipuolisesti.

Suomea on haukuttu Euroopan kalleimmaksi maaksi mitä tulee elintarvikkeiden hintaan. Kuluttajan kannattaakin olla tarkkana, sillä kauppalasku paisuu helposti yllättäviin summiin.

– Lähtökohta on: käytä kaikki, minkä ostat, neuvoo Arja Hopsu-Neuvonen Marttaliitosta.

Avain ruokakuluissa säästämiseen on suunnitelmallisuus. Vanha neuvo pätee edelleen: älä mene kauppaan nälkäisenä!

– Tällä hetkellä Suomessa tulee valtavasti biojätettä ja ruokaa heitetään roskiin. Etukäteen suunnitteleminen auttaa, Hopsu-Neuvonen toteaa.

Älä katso vain kilohintaa

Isot pakkauskoot houkuttelevat halvemman kilohintansa takia, mutta varsinkin yksin asuvalle suurten pakkausten kantamisessa kotiin piilee vaara.

– Ei kannata ostaa vain kilohinnan perusteella, sillä näin ruokaa jää usein hyödyntämättä ja menee roskiin, Hopsu-Neuvonen toteaa.

Pienet, kalliilta tuntuvat pakkauskoot voivat sinkulle olla sittenkin se halvin vaihtoehto. Perheille isommat pakkauskoot ovat edullisia, mutta suunnittelu kannattaa muistaa tässäkin asiassa.

– Kannattaa pakastaa se osa, mikä ei mene heti, ja syödä seuraavana päivänä. Näin säästää jo paljon, Hopsu-Neuvonen kertoo.

Laihtuuko laihduttajan lompakko?

Ruoan terveellisyydestä ja vähäkalorisuudesta huolehtivat joutuvat usein venyttämään budjettia, sillä monesti kevyttuotteet ovat kalliimpia kuin tavalliset. Sama ongelma on ulkona syömisen kanssa: halvin vaihtoehto on hampurilainen, salaattiateria maksaa usein tuplasti enemmän.

– Pienellä budjetilla voi hyvin syödä terveellisesti. Nämä asiat kulkevat käsi kädessä, Hopsu-Neuvonen tietää.

– Ykkösasia on ruoan määrä: kannattaa muistaa kohtuullisuus eikä ostaa liikaa. Kasviksia kannattaa ostaa sesongin mukaan, ne ovat sekä terveellisiä että edullisia.

Ekologisuus maksaa

Tiedostavalle kuluttajalle tärkeitä ovat luomutuotteet ja eettisyys. Onko tätä mahdollista yhdistää ruokalaskussa säästämiseen?

– Jos haluaa käyttää luomutuotteista, on oltava valmis maksamaan enemmän, Hopsu-Neuvonen toteaa.

Terveellisyyden kannalta luomutuotteilla ja muilla tuotteilla ei hänen mukaansa ole eroa, vaan kyseessä on henkilökohtainen ratkaisu. Ekologisten tuotteiden suosiminen tuo pienen loven lomakkoon, mutta myös hyvän omantunnon.

Teksti: Tuulikki Laine / MTV3

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.