Mainos

Näin röyhkeästi vuokrahuijarit toimivat: ”Keikuttelevat puoli vuotta maksamatta ja häipyvät”

Asuntomarkkinoilla kiertää selkeästi tunnistettava porukka, jolla ei ole aikomustakaan hoitaa vuokravelvoitteitaan, varoittaa Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola.

Metsola kertoo kuulevansa säännöllisesti vuokranantaja-asiakkailtaan uusista hankalista vuokralaisista.

– He puhuttavat itselleen jollain keinolla asunnon, ja jättävät kaikki maksut hoitamatta. Kun asukas on keplotellut itsensä asuntoon, hän pystyy puolisen vuotta siellä kuitenkin keikuttelemaan ja sitten häipyy juuri ennen häätöä vuokraamaan uuden asunnon toisaalta.

Metsolan mukaan ryhmä hyväksikäyttää vuokranantajien hyväuskoisuutta ja laiskuutta vuokralaisen taustojen kunnollisesta tarkastamisesta. Vuokravakuus luvataan maksaa, mutta ”pankin kanssa on ongelmia, muuttoauto on jo pihassa, emmekö voisi tuoda tavaroita jo asuntoon”. Kun tavarat ovat asunnossa ja avain taskussa, vuokralaisella on oikeus asua asunnossa jopa puoli vuotta, vaikka häätöprosessi käräjäoikeuteen aloitettaisiin välittömästi.

– Jos ei ole itse valmis taustoja selvittämään, täytyy käyttää välittäjää. Taustaselvitykset ovat ihan välttämättömät. Jos asunto on jo luovutettu vuokralaiselle, hän on jo muuttanut, ja sitten vasta alkaa ongelmia tulla, niin se on todella pitkä tie ennen kuin vuokralaisesta pääsee eroon, vaikka vuokralainen käyttäytyisi kuinka röyhkeästi.

Metsola korostaa, että 800 000 vuokrasuhteesta lähes kaikki sujuvat moitteetta. Kun on sopimuksia suuri määrä, niin on kuitenkin myös niitä, joilla ei mene niin hyvin.

Metsola ei usko, että vuokrahuijareilla olisi oma yhteisönsä, jossa annetaan vihjeitä esim. helposti höynäytettävistä tai huonokuntoisista vuokranantajista.

– Jotkut tuntevat toisiaan ja ottavat mallia siitä, mitä joku on tehnyt. Usein nämä ovat nuoria ihmisiä, joilla ei ole välttämättä edes pahaa tarkoitusta, ja se voi olla jonkin sortin kapinointia. Mutta välittäjän kautta tällaiset henkilöt käytännössä koskaan ei hae, koska tietävät, että siinä palaa siivet.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.