Mainos

Näin röyhkeästi liigat ryöstävät vanhuksia

Rikolliset yrittävät huijata maksukorttien tietoja mitä mielikuvituksellisimmilla keinoilla. Keskusrikospoliisin mukaan huijaukset ovat kohdistuneet viime aikoina Euroopassa erityisesti vanhuksiin. Osaa kikoista on käytetty Suomessakin.

Rikollinen voi esiintyä esimerkiksi pankkitoimihenkilönä, joka tulee vanhuksen luo vierailulle, pyytää maksukortin ja lupaa lähettää pian tilalle uuden. Samalla vanhukselta urkitaan tunnuslukua.

Ruotsissa ovat suosittuja sukulaishuijaukset, joissa huijari soittelee summanmutikassa eri numeroihin. Jos vastaaja kuulostaa tarpeeksi höperöltä, soittaja ryhtyy esiintymään tämän sukulaisena ja pyytää suurta summaa rahaa esimerkiksi asuntokauppaa varten. Kun vanhus on nostanut rahat, hänet ryöstetään.

Esimerkiksi pankki- tai bensa-automaatilla kävijän maksukortin magneettiraita voidaan kopioida automaattiin asennetun laitteen avulla. Tunnusluku saadaan selville kuvaamalla rahan nostoa automaatille asennetulla kameralla tai kurkkimalla nostajan olan yli.

Pankkiautomaatilla asioinut voidaan myös yksinkertaisesti ryöstää noston jälkeen. Itävallassa on kuollut lukuisia vanhuksia väkivaltaisissa ryöstöissä, kertoo rikosylikonstaapeli Tero Toivonen.

Pienet niksit suojaavat tehokkaasti

Maksukorttirikolliset eivät ole ainakaan vielä rantautuneet Suomeen yhtä tukevasti kuin moniin Länsi-Euroopan maihin. Toivosen mukaan rikoksista tulee täällä ilmoituksia noin 5 000 ja esimerkiksi Ruotsissa 12 000 vuodessa.

Rikolliset ovat useimmiten kotoisin Romaniasta tai Bulgariasta. Maissa on paljon teknistä osaamista mutta alhainen elintaso ja huonot työmahdollisuudet.

Toivosen mukaan monilta maksukorttirikoksilta voi suojautua varsin yksinkertaisilla keinoilla. Tunnuslukua näpytellessä toinen käsi kannattaa aina pitää näköesteenä. Myös käteisnostoraja on hyvä pitää pienenä.

Toivonen toivoo myös yhteisvastuuta rikosten ehkäisyssä. Rahaa nostavaa vanhusta kyttäävät hämärätyypit säikähtävät todennäköisesti jo siitä, jos huomaavat jonkun kiinnittävän heihin huomiota.

(MTV3-STT)

Katso Ari Lahdenmäen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.