Näin ratkotaan kolarikiistoja Venäjällä

Liikennetilanteet tallentava autovideokamera kuuluu nykyisin yhä useamman venäläisauton vakiovarustukseen, sillä oman tai takana ajaneen auton videotallenne voi olla ainoa keino osoittaa syyttömyys onnettomuuden jälkeisissä riitatilanteissa.

Videotallenne pelasti moskovalaisen Anna Ahmetshinan sakoilta kolaritilanteessa, jossa turvallisuuspalvelun virkamies pamautti VIP-autollaan Ahmetshinan auton kylkeen Moskovan kehätiellä. Virkamies väitti Ahmetshinan koukanneen hänen päälleen.

– Autoni videotallenteesta näkyi hyvin, että ajoin itse suoraan ja hän veti kylkeen, Ahmetshina kertoo.

Myös viranomaiset ovat alkaneet hyväksyä videotallenteita todistusaineistoksi onnettomuuksia selvitettäessä. Ahmetshina näytti poliisille myös takana ajaneen kuljettajan kuvaaman videon, jossa tapahtumien kulku näkyi selvästi.

– Videon nähnyt poliisi sanoi, etten selvästikään ole syyllinen. Ilman videota minut olisi luultavasti todettu syylliseksi, sillä toinen auto oli VIP-auto, Ahmetshina arvelee.

Ahmetshina ei suostu enää ajamaan ilman autokameraa. Hänen mukaansa ajotallennin on suoranainen pelastus Venäjän teillä.

– Liikennesääntöjä rikotaan räikeästi ja ajetaan aivan miten huvittaa. Monet eivät myöskään yksinkertaisesti tunne liikennesääntöjä, Ahmetshina tietää.

Liikennesääntöjen puuttellinen hallitseminen johtunee osittain siitä, että Venäjällä ei ole vaikeaa ostaa ajokorttia käymättä päivääkään autokoulua.

Erikoisvilkut ovat koskemattomia

Videotallenne helpottaa myös korvausten vaatimista ja vakuutusyhtiön kanssa neuvottelemista. Myös oikeudenkäyntikulut jäävät usein pienemmiksi kuin mikä olisi tilanne ilman todistusaineistoa.

Liikennetilanteiden nauhalle tallentaminen on myös uusi, toimivaksi osoittautunut keino välttää korruptoituneen liikennepoliisin väärinkäytöksiä.

– Lahjuksia ottava liikennepoliisi ei seiso teiden reunoilla liikennettä valvomassa, vaan keräämässä rahaa eteenpäin toimitettavaksi, Venäjän autonomistajien liiton asiantuntija Andrei Orel sanoo suoraan.

Esimerkiksi Venäjän hallituksen työntekijöiden erikoisvilkuilla varustetut autot rikkovat Moskovassa liikennesääntöjä systemaattisen räikeästi.

– Niitä eivät koske samat säännöt kuin tavallisia autoilijoita, Orel vahvistaa.

Ajotallentimia joka lähtöön

Ajotallentimia myydään Venäjällä jo satojatuhansia vuodessa. Niiden odotetaan ylittävän suosiossaan jopa navigaattorit, sillä autovideokamera on Venäjän teillä huomattavasti navigaattoria tärkeämpi. Ajotallenninvalikoima on esimerkiksi Moskovassa erinomainen.

– Moni päivittää jo uudempaan malliin tai ostaa uuden kameran rikkoutuneen tilalle. Myös tuoreet kuskit hankkivat kameroita, elektroniikkaa moskovalaisessa kauppakeskuksessa myyvä Aleksandr Sazonov kertoo.

Peruskameran saa muutamalla kymmenellä eurolla kun taas laadukkaammasta mallista saa pulittaa toista sataa euroa. Kuvan laatu ja lisäominaisuudet ovat tärkeimpiä hintaa määrittäviä tekijöitä. Full HD -tasoisten videokameroiden tallenteista erottaa jopa edellä ajavien rekisterinumerot. Osa kameroista on varustettu tutkanpaljastinominaisuudella, mikä on sallittua Venäjällä.

Videoita autokameroiden Venäjän teillä tallentamista onnettomuuksista:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja