Näin rakennat terveen pientalon – suojaa kotisi homeelta!

Uuden kodin rakentaja on peloissaan rakennusalan kauhutarinoiden keskellä. Miten pitää huolta siitä, että oma koti ei joudu homeen armoille?

Sisäilmayhdistys Ry neuvoo, että koko rakentaminen kannattaa tehdä sisäilmastoa ja terveitä rakenteita silmällä pitäen. Laadunvalvonta on tärkeää jokaisessa rakennusvaiheessa, ja sisäilmaston virittämiselle on varattava riittävästi aikaa.

Myös liika kiire voi koitua kohtaloksi – on huolehdittava esimerkiksi valujen riittävästä kuivumisajasta, jotta kosteusvaurioita ei pääse syntymään vasta valmistumassa olevaan kotiin.

Valitse ammattilaiset huolella, pyydä suosituksia esimerkiksi luotettavilta tuttavilta – puskaradio on loistoapu hyvien rakennustaitajien paikantamisessa. Tärkein apurisi on hyvä työnjohtaja, joka tarkastaa eri työvaiheet ja valvoo, että kaikki tehdään oikein.

Rakenna hyvä sisäilma

– Koti kannattaa rakentaa lämpimään ja aurinkoiseen, sekä tuulitla suojatulle rakennuspaikalle, mutta ei kuopan pohjalle. Huolehdi, että alapohja on riittävän korkealla ja radonriskit on otettu huomioon.

– Huolehdi hyvästä lämmöneristyksestä ja tiiviydestä. Suojaa materiaalit ja tarvikkeet kosteudelta ja pölyltä ja pidä työmaa puhtaana. Muista huolehtia, että lumi ja vesisade eivät pääse tekemään tihutöitään rakennusvaiheessa. Ikkunat kannattaa aurinkosuojata.

– Harjakatto on paras valinta, sillä sen pinnalta pesi pääsee valumaan pois. Myös leveät räystäät ja toimiva salaojitus ovat tärkeitä asioita. Huomioi, että ullakkotila on kunnolla tuuletettu. Myös ryömintätila, eli rakennuksen alapohjan, sokkelin ja perusmaan rajoittava ilmatila ja seinärakenteet on otettava huomioon.

– Älä säästä märkätilojen laadukkuudessa, vaan hommaa ammattimies paikalle. Pyydä suosituksia luotettavilta tahoilta, sillä ammattilaisissakin on eroja. Älä tee liian tiiviitä rakenteita, jotta kosteus ei pääse tuulettumaan ulos. Huolehdi siitä, että vedet poistuvat märkätilojen lattioilta eivätkä jää turhaan seisomaan esimerkiksi saunan lattialle.

– Lattialämmitys on hyvä olla ainakin kylpy- ja pesuhuoneissa, ja lattioiden on hyvä viettää riittävästi. Eteisiin kannattaa lisätä ovimatot, joihin jalat voi pyyhkiä lumelta ja moskalta.

– Sisusta fiksusti! Älä kanna sisään turhaa tavaraa, vaan tee kodista helposti huollettava ja siivottava. Säilytystiloihin kannattaa laittaa ovet ja jo valmiiksi tuoksahtavat tekstiilit ja kalusteet jättää suosiolla pois muuttokuormasta. Vältä itsestään siliäviä sisustustekstiilejä ja tekstiilitapetteja, sekä pehmeitä ja rosoisia pintoja.

– Perusilmanvaihdon on oltava koko asunnossa koko ajan yli 0,4 kertaa tunnissa. Huolehdi myös paikallispoistojen, kuten liesituulettimen toimivuudesta. Ulkoilman ottoaukon on sijaittava kaukana epäpuhtaista lähteistä, kuten tuuletusviemäreistä ja jäteilma-aukoista.

– Aseta astianpesukoneen, jääkaapin ja pakastimen alle lattiakaivo tai suojakaukalo. Huolehdi myös lattiakaivon liitoksen huolellisesta tekemisestä.

– Vältä liian korkeaa ja toisaalta liian matalaa ilmalämpötilaa. Sisäilmayhdistys suosittelee 21–22 asteen lämpöä riippuen huoneen sijainnista ja käyttötarkoituksesta. Patterit kannattaa asettaa ikkunoiden alle ja lattialämmityst on pidettävä päällä märkätiloissa myös kesäaikaan.

– Tulisija kannattaa asettaa paikkaan, josta sen lämpö leviää mahdollisimman hyvin koko kotiin.

– Eristä kylmässä kulkevat putket ja kanavat, sekä aset vesijohdot suojaputkiin. Eristä ilmaputket lämpöeristetyn vaipan sisäpuolelle.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat