Näin puolueet muuttaisivat vanhusten oloja

Vanhustenhoito on ollut sivussa vaalidebateista. Ohjelmissaan eduskuntapuolueet asiaan kuitenkin tarttuvat. Ehdotusten konkreettisuus kuitenkin vaihtelee huimasti.

Vaaliohjelmien tavoitteita voi verrata karkeasti kahdessa asiassa eli vanhustenhoidossa itsessään sekö omaishoidon tuessa. Eläkelinjausten vertailu on jätetty tämän jutun ulkopuolelle.

Yksityistä vai ei?

Kokoomuksen vaaliohjelmassa vanhustenhoitoa käsitellään hyvin yleisellä tasolla. Puolueen mukaan "jokaisella ikäihmisellä on oikeus turvalliseen vanhuuteen ja hyvään hoivaan asuinpaikasta riippumatta".

Keskusta kohentaisi vanhusten tilannetta "julkisen ja yksityisen palvelutuotannon sekä omaishoidon ja omaisten osuuskuntien yhteistyön kautta". Puolue panostaisi lisää esimerkiksi yhdessä asumisen ratkaisuihin, kuten senioritaloihin ja osuuskuntapohjaiseen asumiseen.

Perussuomalaiset puolustavat erityisesti kunnallista vanhusten laitoshoitoa yksityistämisen sijaan. He ilmoittavat hyväksyvänsä laitospaikkojen vähentämisen vain terveyskeskuksissa. Puolue vaatii myös, että vanhusten terveydenhoitoon erikoistuneiden lääkäreiden ja hoitajien koulutusmääriä on lisättävä.

Vihreät haluavat sekä tukea kotona asumista että tarjota huonokuntoisille vanhuksille riittävästi vanhainkotipaikkoja. "Ikäihmisten ja heidän lastensa asettumista samalle paikkakunnalle on edistettävä. Myös vanhusten on saatava valita asuinpaikkansa ja päivärytminsä. Pariskuntien on saatava asua yhdessä", ohjelma linjaa.

Lääkevyöry kuriin, teknologiaa lainaksi

Vanhustenhoidosta pitää säätää erillinen lakinsa, vaativat SDP, kristillisdemokraatit, vasemmistoliitto ja RKP. Luonnos tällaiseksi laiksi on tässä kuussa saatu valmiiksi sosiaali- ja terveysministeriössä.

SDP:n tarkempiin vaatimuksiin kuuluvat kuntiin perustettavat vanhusneuvostot. Lisäksi pitäisi perustaa vanhusasiavaltuutetun virka. Puolue vaatii perustettavaksi myös esimerkiksi alueellisia teknologialainaamoita, joista vanhukset saavat käyttöönsä arkea tukevia apuvälineitä.

Kristillisdemokraattien mukaan vanhustenhuolto tulee pitää peruskuntien vastuulla. Puolue haluaa myös esimerkiksi kitkeä lääkkeiden liikakäyttöä lisäämällä hoitotyöstä vastaavien lääkinnällistä osaamista.

Ainoana eduskuntapuolueena kristillisdemokraatit korostavat myös saattohoidon kehittämistä ja linjaavat, että eutanasiaa ei tule laillistaa.

Vasemmistoliitto haluaa vanhuspalveluihin lisää työntekijöitä ja vastustaa hoidon yksityistämistä. RKP korostaa, että vanhustenhoitoa koskevalla lailla on taattava oikeus hoitoon ruotsiksi ja suomeksi.

Omaishoitajille viikottain vapaata?

Omaishoidon tukemista erittelee etenkin keskusta. Puolue haluaa siirtää omaishoidon tukemisen Kelan hoidettavaksi, jotta tuen myöntämisestä tulisi yhdenmukaista. Lisäksi tuesta tehtäisiin saajalleen verotonta. Puolue haluaa taata omaishoitajalle muun muassa mahdollisuuden viikottaiseen vapaapäivään ja systemaattiseen kuntoutukseen.

Myös SDP, vihreät ja RKP siirtäisivät omaishoidon tukemisen kuntien sijasta Kelalle. SDP:n mukaan omaishoitajille on turvattava laissa määrätyt vapaapäivät kuukausittain.

Myös vihreiden ohjelman mukaan omaishoitajille on taattava tukea sekä mahdollisuus vapaapäiviin ja koulutukseen.

Kokoomus kohentaisi omaishoitajien mahdollisuuksia vapaapäiviin muun muassa palvelusetelein. Puolue haluaa kehittää omaishoidon tukea nykyistä kattavammaksi ja yhdenmukaistaa perusteita, joilla omaishoidon tukea saadaan. Kelaa ei mainita.

Kristillisdemokraatit tyytyvät mainitsemaan, että "omaishoitoa ja perhehoitoa kehitetään julkisia terveys- ja sosiaalipalveluja täydentävinä hoidon ja hoivan muotoina". Perussuomalaiset ja vasemmistoliitto eivät myöskään erittele omaishoidon tukemisen tapoja.

Vertailun lähteinä on käytetty puolueiden vaaliohjelmia 2011 ja SDP:n osalta erillistä vanhuspoliittista ohjelmaa. Ohjelmia voi vertailla muun muassa Vaalimaatti 2011 -sivustolla.

Lue myös:

    Uusimmat