Näin Pöllöraati arvioi tv-tenttiä: Tunteisiin vedonnut Saarikko ylivoimainen voittaja – konemaiselle pääministeri Marinille täystyrmäys

Ketkä puheenjohtajat suoriutuivat parhaiten puheenjohtajatentistä? Eeva Lehtimäki arvioi puheenjohtajatenttiä Kymmenen uutisten vieraana 2:31
MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki arvioi puheenjohtajatenttiä Kymmenen uutisissa.

Suomen keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko vei tänään voiton kotiin, kun Pöllöraati arvioi MTV Uutisten televisiotentin onnistujat.

Neljä puoluejohtajaa kohtasi tänään tv-tentissä Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa MTV3-kanavalla.

Mukana tentissä olivat neljän suurimman puolueen puheenjohtajat, Sanna Marin (sd.), Jussi Halla-aho (ps.), Petteri Orpo (kok.) ja Annika Saarikko (kesk.).

Pöllöraadissa puolueiden puheenjohtajia arvioivat toimittajat Jussi Kärki, Eeva Lehtimäki ja Ilkka Ahtiainen.

Annika Saarikko (kesk.), 15 pöllöä

Eeva Lehtimäki: 

Saarikko on kehitellyt erityisen empatiailmeen, kun puhuttelee kuntavaalien kovaa kiistakumppania eli perussuomalaisten Jussi Halla-ahoa. Se ei studion koronaetäisyydellä purrut yhtä hyvin kuin aiemmin. Verbaalisesti Saarikko ei päässyt myöskään aivan omalle tasolleen. Haastoi Orpoa ja Halla-ahoa ja piti hallituksen linjaa pystyssä. Otti oman tilansa, mikä lupaa rempseämpää menoa varsinaisissa vaalitenteissä. Perussuoritus.

Jussi Kärki:

Selkeäsanainen esiintyjä, joka viihtyy tenteissä. Otti kontaktia sanoilla, katseilla ja eleillä oppositiopuolueiden Jussiin ja Petteriin. Siitä syntyy eläväinen mielikuva, vaikka pääsisi harvemminkin ääneen. Lyhyet lausahdukset jäävät aina mieleen: ”Pitää pelastaa suomalainen työ”. Samoin tunteet, joita nousi pintaan pikkuväittelyssä ”kepulaisista tukiaisista” Halla-ahon kanssa.

Keskusta haluaa olla Suomen myönteisin puolue ja puheenjohtajan olemuksesta tätä löytyykin, mutta sanoista irtoaa tarvittaessa myös kipakkuutta. Tarrasi tiukasti Halla-ahon lausuntoon hyvästä tai huonosta tuurista koronan hoidossa.

Ilkka Ahtiainen:

Saarikko oli onnistunut nelikosta parhaiten lietsomaan itseensä kuntavaalitaisteluhenkeä. Hän otti aloitetta tentin alkuminuuttien jämähtäneisyyden jälkeen ja haastoi Halla-ahoa tämän löysähköstä koronapuheesta. Saarikon vahvuudet tulivat tässä keskustelussa mielestäni selkeästi esiin. Vastaukset olivat johdonmukaisia ja parhaimmillaan myös tunteisiin – ainakin omien hupenevien kannattajajoukkojen tunteisiin – vetoavia. ”Kyse on ihmisten tasa-arvosta”, hän sanoi, kun tentissä puhuttiin aluepolitiikkaa. Saarikko osoitti aitoa joukkuehenkeä puolustaessaan Marinia juontaja Loikkasen tingatessa kuntien tukimiljardista.

Petteri Orpo (kok.), 10 pöllöä

Eeva Lehtimäki:

Orpo oli tentissä parhaimmillaan alussa, sitten jäi sivuun ja tuttu talouslevy tunki pintaan. Käytti taitavasti hoitajien koronabonusäänestystä muistuttamalla, että paikallisesti sopimalla ja yksityisissä terveysfirmoissa koronakorvaus onnistuu. Syytti hallitusta siitä, että koronan varjolla talous- ja työllisyystoimia on lykätty. Orpo yrittää saada uutta vaihdetta päälle, koska kannatusluvut ovat alavireisiä .

Jussi Kärki: 

Yritti luoda tentin sisälle toista tanssiparia Orpo-Marin ja pari tahtia sanailua siitä syntyikin, mutta illan seuratuin kaksikko oli silti Saarikko-Halla-aho. Ajoittain jämäkän oloinen ja pystyi haastamaan hallituskaksikkoa työllisyydestä, mutta sitten sortui kielikuvista vanhimpaan: kakun kasvattamiseen ja jakamiseen. Puolueen pormestarikuvioihin Helsingissä ei tullut muuta vastausta kuin että ”Kokoomus on ollut ikiajat Helsingin suurin”. Ja sama uudestaan: Ikiajat siis.

Ilkka Ahtiainen:

Orpon suoritusvarmuus tv-tenteissä on hyvä, eikä se pettänyt nytkään. Oli häneltä hyvä kokoomuslainen oivallus vetää paikallinen sopiminen ja Terveystalo keskusteluun, kun juontaja Loikkanen kysyi, pitäisikö hoitajille maksaa koronabonus. Pöllösaldoa minun silmissäni pudotti hyhmäinen vastaus kysymykseen, joka koski kokoomuksen tilannetta Helsingissä nyt, kun Vapaavuori jättää kuntapolitiikan eikä uutta pormestarikandidaattia vielä ole. Orpo ei saanut Marinilta vastausta kysymykseen, välttyvätkö yritykset veronkiristyksiltä, kun koronalaskua aletaan maksaa.

Jussi Halla-aho (ps.), 10 pöllöä

Eeva Lehtimäki:

Mielipidemittausten ykkösellä kesti tentin loppumetreille muistaa, että hallituksen haastaminen on opposition hommaa. Illan tiukin letkaus lähti Saarikolle kepusta EU:n eurosäkkien heiluttajana ja tukiaishanojen valvojana. Halla-aho sanoi kyynisesti epäilevänsä hallituksen avanneen velkahanat kuntien koronatuissa, koska ensi vuonna on kuntavaalit.

Ei ota katsekontaktia muihin. Koronaetäisyys on Halla-aholle helpotus tenteissä.

Jussi Kärki: 

Tavallista aktiivisempi, otti reippaasti puheaikaa ja äityi pitämään välillä puuduttavia työllisyysluentoja. Onnistui jopa jaarittelemaan siitä, ottaako koronarokotteen vai ei. Heitti kuitenkin sekaan muutaman kyynisen suorapuheisen lauseen, kuten vastaus hoitajien koronabonuksesta: ”Seteleitä olisi helppo jakaa sinne tänne”.

Summasi myös ytimekkäästi keskustelun kuntien saamista koronatuista, kun toimittaja Loikkanen kysyi kaikilta, miksi 3 miljardia rahaa 2 miljardin tarpeeseen: Velkahana auki, joten laitetaan vähän ylimääräistä päälle, kun kuntavaalitkin tulossa ensi vuonna.

Ilkka Ahtiainen:

Halla-aho kierteli turhan monessa vastauksessaan, mikä jätti epäselvän kokonaisvaikutelman. En ehkä ollut ainut katsoja, joka jäi miettimään, mikä mahtoi olla syynä esimerkiksi siihen, ettei hän vastannut suoraan, aikooko ottaa koronarokotuksen vai ei. Halla-aho osui naulan kantaan todetessaan, ettei eläkeputkea tukkimalla ratkaista Suomen huoltosuhteen ongelmia. Päällimmäiseksi jäi tunne, että Halla-aho kartteli virheitä. Sanoi muun muassa, että ”työntekijän olosuhteet muuttuvat iän myötä”, kun tarkoitti, että ihmisen työpanos voi iän myötä heiketä. Kannatusmittausten paalupaikkako nyt jänskättää?

Sanna Marin (sd.), 5 pöllöä

Eeva Lehtimäki:

Tentin alisuorittaja. Ei ottanut aktiivisesti puheenvuoroa, eikä haastanut oppositiota. Se mikä toimii koronatiedottamisessa, ei sytytä tentissä. Toki aina selkeä Säätytalon ja kymmenien koronainfojen pääministerirutiinilla. Hoitajien on turha odotella hallituksen ehtymättömästä rahapussista koronabonuksia. Meinasi hermostua, kun toimittaja tenttasi miksi hallituksen jakamasta kuntien koronatuista voi jäädä jopa miljardi ylimääräistä.

Jussi Kärki:

Konemainen suoritus ja lateli lausuntojaan kuin hallituksen parhaissa koronainfoissa. Ei ollut kuitenkaan tällä kertaa tentin sykkeessä pääministerin rytmillä ihan parhaimmillaan. Syttyi sentään kahdesti, kun ärsyyntyi ensin kokoomusjohtajan kyselyihin ja sitten toimittajan inttämiseen. Valot syttyivät silmissä, kun Orpo moitti hallituksen siirtävän työllisyystoimia koronan verukkeella. Tenteissä kannattaa jatkossa, ainakin vaalien alla, esiintyä ärhäkkänä puoluejohtajana eikä viileän asiallisena pääministerinä.

Ilkka Ahtiainen:

Odotin, että Marin olisi ollut aloitteellinen, tämähän oli väittely. Nyt hän jäi statistiksi odottelemaan puheenvuoroa. Siihen ei ollut mitään syytä, sillä 1) hän on tämän maan pomo, 2) hänellä on jatkuvassa käytössään maan paras tietämys eri asioista ja 3) hänen oma ulosantinsa on selkeäksi ja hyväksi testattu. Toimittajan kuuluu joskus inttää, mutta pääministerin kannattaa pitää pää kylmänä. Miksei Marin vastannut kuntien ylimääräistä tukimiljardia koskevaan kysymykseen yksinkertaisesti, että velkaa on nyt voinut ottaa, koska valtio saa sitä lähes ilmaiseksi? Parasta Marinia oli ryhdikäs vastaus hoitajien koronabonukseen: valtiovalta ei palkkoja päätä.

Lue myös:

    Uusimmat