Mainos

Poliisin arkea: "Kropat hoidetaan ja aivan pakolliset työtehtävät"

Ihmiset odottavat poliisia tuntikaupalla, rikosilmoitukset vain kirjataan, asioita ei ehditä tutkia. Tällainen kuva piirtyy poliisien työstä tuoreen kyselyn perusteella.

Suomen Poliisijärjestöjen Liitto ja Sisä-Suomen aluetoimikunta pyysivät toukokuussa jäseniään kertomaan miten poliisin resurssien rajallisuus näkyy käytännön työssä. Liitto julkaisi poliisien kertomuksia nettisivuillaan.

Kokosimme paloja kertomuksista.

Annettu työaika riitä enää muuhun kuin rikosilmoituksen kirjaamiseen.  Edelleen avoimena olevia rikosilmoituksia on alkuvuodelta 2013. Näistä useille ei ole ehtinyt tehdä mitään esitutkintatoimenpiteitä. Viime aikoina olen kertonut rehellisesti asiakkaille tutkinta-aikojen olevan tällä hetkellä yksinkertaisissakin asioissa noin 1,5 vuotta.
Minulle tuli kilometrejä poliisiautossa tänään 550 km. Olen hoitanut tehtävät parhaani mukaan. Kuitenkin on tunne, etten pysty antamaan poliisipalveluja kansalaisille riittävän nopeasti.
Kello 13 tuli ilmoitus mökkimurrosta. (---) Soitin mökkimurron asianomistajalle ja kerroin, että poliisin tulee paikalle aikaisintaan vasta kahdeksan jälkeen illalla. Asianomistaja kysyi nöyrästi, saako käydä välillä syömässä, kun oli odotellut poliisin tuloa jo viisi tuntia pihalla. Sovittiin, että yöpartio soittaa, kun on tulossa tehtäväpaikalle. (---) Tätä kirjoittaessa kello on 21.15. En tiedä, onko partio menossa mökkimurtopaikalle, josta ilmoitus on tullut kahdeksan tuntia sitten.
Viime viikonlopun lauantain ja sunnuntain päivävuoroista puuttui viisi poliisimiestä eli 2,5 partiota. Tavoitevahvuus (ent. minimivahvuus) on yhdeksän partiota. Selvää on, että tuollaisilla resursseilla osa hälytystehtävistä on jätettävä hoitamatta.   
Vainajatehtävät ovat joutuneet odottamaan. Omaiset ihmeissään, kun ovat joutuneet odottamaan vainajan kanssa ja ambulanssin kanssa poliisia paikalle.
Juoppo maannut maassa ja kansalainen vieressä odottanut usean tunnin poliisia paikalle, ihmetellyt, että kylläpä kesti.
Joskus kansalaiset ihmetelleet kun paikalle tullut partio, joka on joutunut lähtemään kesken pois kiireellisemmän keikan takia. Toinen partio on tullut myöhemmin jatkamaan asian hoitamista.
Kansalaiset syrjäseudulta käärmeissään poliisinpalveluiden hitaudesta eli kun "maaseudulle" poliisin tulo kestää kauan, eikä apua aina edes tule tai ei tule kohtuu ajassa. Ovat sanoneet, ettei viitsi aina edes hätäkeskukseen soittaa kun ei sitä poliisia saa ajoissa paikalle kuitenkaan.
Kansalaisille kerrotaan puhelimessa suoraan, että joillekin keikkapaikoille ei ole mahdollista mennä. Kropat hoidetaan ja aivan pakolliset työtehtävät.

Liiton puheenjohtaja Yrjö Suhonen kertoo, että poliisilla jäävät tällä hetkellä hoitamatta etenkin omaisuusrikokset. 

Suhonen vaatii budjettiriiheltä leikkausten perumista ja lisää määrärahoja, jotta tilanne ei entisestään kurjistuisi. Suhosen mukaan poliisin henkilöstömäärä olisi pidettävä noin 7500:ssa, kun säästöt olisivat poliisiylijohdon arvion mukaan pudottamassa määrän lähivuosina jopa alle 7000:n.

Suhonen Suhonen arvioi, että jos poliisien määrä laskee alle 7000:n, poliiseja on irrotettava ennaltaehkäisevästä työstä ja rikostutkinnasta akuuttitehtäviin. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.