Näin pilaat työpäiväsi 2,8 sekunnissa

Olet ehkä huomannut, että puolisolta tulevaan puheluun vastaaminen voi pilata hyvin alkaneen työintosi, mutta jo puhelimen näytön vilkaisu saattaa suistaa sinut virheisiin.

Michiganin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan jo hetken häiriötekijä saattaa johtaa virheisiin työpaikalla. Tutkimukseen osallistuneet tekivät helppoa työtehtävää ja huomattiin, että jo 2,8 sekunnin keskseytys aiheutti kaksi kertaa enemmän virheitä, kuin niillä, joita ei keskeytetty. Jos keskeytys oli 4,2 sekuntia, tutkittavat tekivät virheitä kolme kertaa enemmän.

Tutkimuksen suorittanut Erik Altmann kertoo, että lyhyet keskeytykset ovat tarpeeksi, jotta työtä tekevän punainen lanka katoaa ja keskittyminen herpaantuu useammin kuin ilman keskeytyksiä. Onneksi keskittymisen menettäneen virheet eivät ole kovin suuria.

Mitkä sitten ovat keskeytyksiä, jotka saavat hyvän työskentelyvirran katkeamaan?

Kännykkä

Kännykkäsi on häiriötekijä, kun et käytä sitä aktiivisesti. Vaikka vain vilkaisisit sitä nähdäksesi, miksi se värisee, olet kompastunut 2,8 sekunnin raja-aitaan ja virheiden mahdollisuus kasvaa. Laita puhelimesi työpöydän laatikkoon, laita äänet pois ja vilkaise sitä vaikka parin tunnein välein.

Työpisteellä piipahtajat

Jokaisella työpaikalla on se "Olisiko sinulla hetki aikaa?" -tyyppi. Hän kurkistaa työhuoneesi ovesta pari kertaa päivässä, koska hänellä on "pikainen kysymys". Samalla hän tappaa työtehokkuutesi. Ripusta ystävällinen kyltti oveesi, jossa mainitaan, että sinulla on deadline tai, että sinulla on aikaa iltapäiväkolmesta eteenpäin, jotta saat keskeytyksetöntä aikaa tehdä töitäsi. Tämä antaa myös kysyjille mahdollisuuden pyytää sinulta apua, kun olet saanut omat hommasi hoidettua. Tämä tapa ei varmasti toimi aina, mutta saattaa ainakin helpottaa hieman.

Jatkuvat muistutukset

On vaikea keskittyä käsillä olevaan tehtävään, jos tietokoneen näytölle tupsahtelee muistutuksia sähköpostiin tulleista viesteistä tai palaverikutsuja. Ne herättävät kiinnostuksesi väkisinkin. Ota sähköpostista muistutukset pois, niin että näet saapuneet viestit ja palaverikutsut vain mennessäsi niitä varta vasten katsomaan. Vaikka kävisit silti tarkistamassa mailisi vartin välein, tapahtuu se ainakin omilla ehdoillasi.

Satunnaiset äänet

Olipa se pomosi, joka rykii kurkkuaan viiden minuutin välein ilman varoitusta tai puhelimeen äänekkäästi puhuva kollega, yhtäkkiset, kovat äänet ovat tarpeeksi tuhotakseen keskittymisesi. Jos huomaat, että tämä on ongelmasi, kokeile vaikka korvatulppia tai selvitä, voitko siirtyä toimiston rauhallisempaan nurkkaan tai vaikka kokoushuoneeseen tekemään käsillä olevan projektisi loppuun.

Jokapäiväiset keskeytykset

Jokaisella työpaikalla on tietyt asiat, jotka häiritsevät keskittymistäsi. Olipa se sitten kovaa ääntä pitävä tulostin tai äänekäs kahvinkeitin. Yritä siis luoda ympäristö, jossa voit jatkaa työtäsi onnistuneesti keskeytystenkin jälkeen. Jos esimerkiksi tiedät, että työtoverisi tulee juttelemaan sinulle aina töihin tullessaan, ota hänet nähdessäsi muistiin, missä kohtaa olit menossa, jotta voit jatkaa siitä, mihin jäit, kun olette saaneet kuulumisenne vaihdettua. Jopa helppo työlista auttaa sinua muistamaan tehtävät työt. Psychological Science -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan annos glukoosia auttaa myös virkistymään ja keskittymään työtehtävään. Kurlaile siis sokeripitoista juomaa suussasi parin sekunnin ajan ja kokeile, juokseeko ajatus paremmin.


LUE MYÖS:


AVA

Lähde: menshealth.com

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja