Näin pilaat työpäiväsi 2,8 sekunnissa
Olet ehkä huomannut, että puolisolta tulevaan puheluun vastaaminen voi pilata hyvin alkaneen työintosi, mutta jo puhelimen näytön vilkaisu saattaa suistaa sinut virheisiin.
Michiganin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan jo hetken häiriötekijä saattaa johtaa virheisiin työpaikalla. Tutkimukseen osallistuneet tekivät helppoa työtehtävää ja huomattiin, että jo 2,8 sekunnin keskseytys aiheutti kaksi kertaa enemmän virheitä, kuin niillä, joita ei keskeytetty. Jos keskeytys oli 4,2 sekuntia, tutkittavat tekivät virheitä kolme kertaa enemmän.
Tutkimuksen suorittanut Erik Altmann kertoo, että lyhyet keskeytykset ovat tarpeeksi, jotta työtä tekevän punainen lanka katoaa ja keskittyminen herpaantuu useammin kuin ilman keskeytyksiä. Onneksi keskittymisen menettäneen virheet eivät ole kovin suuria.
Mitkä sitten ovat keskeytyksiä, jotka saavat hyvän työskentelyvirran katkeamaan?
Kännykkä
Kännykkäsi on häiriötekijä, kun et käytä sitä aktiivisesti. Vaikka vain vilkaisisit sitä nähdäksesi, miksi se värisee, olet kompastunut 2,8 sekunnin raja-aitaan ja virheiden mahdollisuus kasvaa. Laita puhelimesi työpöydän laatikkoon, laita äänet pois ja vilkaise sitä vaikka parin tunnein välein.
Työpisteellä piipahtajat
Jokaisella työpaikalla on se "Olisiko sinulla hetki aikaa?" -tyyppi. Hän kurkistaa työhuoneesi ovesta pari kertaa päivässä, koska hänellä on "pikainen kysymys". Samalla hän tappaa työtehokkuutesi. Ripusta ystävällinen kyltti oveesi, jossa mainitaan, että sinulla on deadline tai, että sinulla on aikaa iltapäiväkolmesta eteenpäin, jotta saat keskeytyksetöntä aikaa tehdä töitäsi. Tämä antaa myös kysyjille mahdollisuuden pyytää sinulta apua, kun olet saanut omat hommasi hoidettua. Tämä tapa ei varmasti toimi aina, mutta saattaa ainakin helpottaa hieman.
Jatkuvat muistutukset
On vaikea keskittyä käsillä olevaan tehtävään, jos tietokoneen näytölle tupsahtelee muistutuksia sähköpostiin tulleista viesteistä tai palaverikutsuja. Ne herättävät kiinnostuksesi väkisinkin. Ota sähköpostista muistutukset pois, niin että näet saapuneet viestit ja palaverikutsut vain mennessäsi niitä varta vasten katsomaan. Vaikka kävisit silti tarkistamassa mailisi vartin välein, tapahtuu se ainakin omilla ehdoillasi.
Satunnaiset äänet
Olipa se pomosi, joka rykii kurkkuaan viiden minuutin välein ilman varoitusta tai puhelimeen äänekkäästi puhuva kollega, yhtäkkiset, kovat äänet ovat tarpeeksi tuhotakseen keskittymisesi. Jos huomaat, että tämä on ongelmasi, kokeile vaikka korvatulppia tai selvitä, voitko siirtyä toimiston rauhallisempaan nurkkaan tai vaikka kokoushuoneeseen tekemään käsillä olevan projektisi loppuun.
Jokapäiväiset keskeytykset
Jokaisella työpaikalla on tietyt asiat, jotka häiritsevät keskittymistäsi. Olipa se sitten kovaa ääntä pitävä tulostin tai äänekäs kahvinkeitin. Yritä siis luoda ympäristö, jossa voit jatkaa työtäsi onnistuneesti keskeytystenkin jälkeen. Jos esimerkiksi tiedät, että työtoverisi tulee juttelemaan sinulle aina töihin tullessaan, ota hänet nähdessäsi muistiin, missä kohtaa olit menossa, jotta voit jatkaa siitä, mihin jäit, kun olette saaneet kuulumisenne vaihdettua. Jopa helppo työlista auttaa sinua muistamaan tehtävät työt. Psychological Science -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan annos glukoosia auttaa myös virkistymään ja keskittymään työtehtävään. Kurlaile siis sokeripitoista juomaa suussasi parin sekunnin ajan ja kokeile, juokseeko ajatus paremmin.
LUE MYÖS:
AVA
Lähde: menshealth.com
Kuva: Shutterstock
Uusimmat
-
10:17
Ukraina: Venäjä menetti päivässä peräti yhdeksän sotilaskonetta, syynä todennäköisesti Krimin kentän räjähdykset – MTV seuraa sotaa
-
10:00
Salkkarit-juonipaljastukset julki! Hahmo kuulee järkyttävän keskustelun
-
09:53
Nähdäänkö tämä mies kisaamassa republikaanien presidenttiehdokkuudesta? "Trumpiakin trumpimpi Trump""
-
09:50
Brittitiedustelu: Kreml on todennäköisesti muodostanut uuden armeijakunnan "vapaaehtoispataljoonista"
-
09:43
Mika Aaltola venäläisten viisumeista: "Ei saa sortua Putinin ansaan"
-
09:37
Jussi Hakulisen kuolema kosketti monia – ystävät ja kollegat muistelevat muusikkoa lukuisin kirjoituksin
-
09:34
Kuorma-auton ja henkilöauton kolari Kuopiossa – poliisi ja pelastuslaitos paikalla
-
09:34
Eduskunnan nettisivut toimivat nyt normaalisti palvelunestohyökkäyksen jälkeen
-
09:33
Real Madrid -valmentaja piti pelaajilleen historialuennon Helsingin olympiastadionista – kertoiko mestarivalmentaja legendana elämään jääneen knopin?
-
09:31
Kuva paljastaa yleisökadon: katsomot ammottavat tyhjyyttään nuorten MM-turnauksessa
-
09:18
Trumpin tukijat raivostuivat FBI:n ratsiasta – "Huolestuttavia viestejä, että nyt on sisällissodan aika"
-
09:00
Seineen uineen 800-kiloisen maitovalaan pelastusoperaatio on alkanut
-
08:57
Grilli- ja jauhelihamausteiden sisältö tulee monelle yllätyksenä: "Voisiko olla, että osa vanhemmista ei ole tullut ajatelleeksi…"
-
08:55
Räjähtävätkö tuhoutuvan venäläistankin ammukset? Valtava tulipallo heittää panssarivaunun palasia ilmaan
-
08:45
Lukas Hradecky C Moren asiantuntijatiimiin!
-
08:20
Kahden minuutin taktiikka syömisen jälkeen voi säästää diabetekselta
-
08:00
Martina Aitolehti rehellisenä kirjassaan salasuhteestaan Alexei Eremenkoon: "Tänä päivänä en ikimaailmassa lähtisi tuollaiseen leikkiin mukaan"
-
07:43
Etelä-Korean pääkaupungin rankkasateissa kuollut ainakin yhdeksän – karu video näyttää tulvavedet
-
07:33
13-vuotias ihmelapsi päästettiin jäälle NHL-pelaajia vastaan – "Hän oli epätodellinen, he olivat ällikällä lyötyjä"
-
07:04
Saako sadevettä juoda? Tutkijat havaitsivat huolestuttavan ilmiön
-
Lataa lisää