Mainos

Näin perustat Herkkupesän - lue asiantuntijan vinkit

Puheenaiheeksi nousseen Herkkupesän voi perustaa, jos taloyhtiöstä löytyy tila, johon on vapaa pääsy kaikilla ruoan kierrätykseen osallistujilla. Kalan kanssa on oltava erityisen tarkkana.

Tilan täytyy olla sellainen, että se on helppo pitää puhtaana ja että se voidaan jäähdyttää. Tärkeää on muistaa myös se, että kaikkia elintarvikkeita ei voi säilyttää samassa lämpötilassa, sanoo Eviran Elintarvikehygieniayksiköstä ylitarkastaja Pirjo Korpela.

–Esimerkiksi vihanneksilla ja kalalla on aivan erilaiset säilytysvaatimukset.

Herkkupesän suunnitteluun tarvitaan siis hieman aikaa ja ajatustyötä. Herkkupesää perustavan porukan kannattaa ihan ensimmäisenä miettiä sitä, että mitä he Herkkupesältä haluavat? Haluavatko he kierrättää Herkkupesän kautta kaikkia elintarvikkeita, vai pelkästään kuumentamalla valmistettuja, valmiita ruokia?

Kaikkein kylmimmän säilytyspaikan tarvitsee raaka kala. Raaka kala pitää säilyttää jäitettynä eli sulavan jään lämpötilassa. Korpela suositteleekin sopimaan siitä, että Herkkupesään ei tuoda raakaa kalaa.

–Kotona ihmiset säilyttävät kalaa jääkaapissa, mutta kala vanhenee jääkaappilämpötilassa todella nopeasti. Jos joku antaa ylijäämäjääkaappinsa Herkkupesälle, siinä tuskin on riittävän kylmää osastoa kalalle.

Valmis ruoka kannattaa säilyttää noin viidessä asteessa. Sillä, onko ruoka Janssonin kiusausta vai makaronilaatikkoa, ei ole Korpelan mukaan merkitystä säilyvyyden kannalta, koska on kumpikin valmistettu paistamalla.

Lämpökäsittelemättömien salaattien säilyttäminen on jo haastavampaa, Korpela muistuttaa.

–Ne ovat ihmisten käsillä lämpökäsittelemättömistä tuotteista tehty. Jos epäilee naapurin käsienpesutaitoja, niin Herkkupesästä kannattaa ottaa vain kuumennettuja ruokia!

Leipää varten Herkkupesässä pitäisi olla huoneenlämpöinen osasto. Leipää ei kannata laittaa kylmään, koska se kovettuu siten tavallistakin nopeammin, kertoo Korpela.

Kreemi- ja kermavaahtotäytteiset leivonnaiset puolestaan ovat herkkiä pilaantumaan, eli ne vaativat kylmässä säilyttämistä.

Elintarvike vanhenee avatussa pakkauksessa avaamatonta nopeammin

Avaamattomia pakkauksia on helppo kierrättää herkkupesän kautta, koska niiden käyttöikä selviää Parasta ennen -päivämääristä. Kannattaa muistaa, että avatuissa pakkauksissa elintarvikkeiden käyttöikä ei ole enää yhtä pitkä, koska esimerkiksi leikkeleet on pakattu suojakaasuun, Korpela muistuttaa.

–Leikkeleiden syömisessä voi kuitenkin luottaa nenäänsä. Kukapa haluaisi laittaa suuhunsa pahalta haisevaa lihaa.

Puhtaus on enemmän, kuin puoli ruokaa

Kylmäsäilytystä vaativiin tuotteisiin liittyy aina patogeeniriski, toteaa Eviran Elintarvikehygieniayksiköstä ylitarkastaja Pirjo Korpela.

–Esimerkiksi listeria- ja salmonella-bakteerit eivät haise tai maistu.

Kaikkein tärkeintä on sopia tarkkaan siitä, että kuka vastaa puhtaanapidosta, Korpela muistuttaa.

Herkkupesän peseminen voidaan tehdä ryhmän jäsenten välillä vuoroviikoin tai kuukausin. Voidaan myös sopia, että yksi ja sama ihminen vastaa Herkkupesän huolenpidosta ruokapalkalla. Hänen tulee myös huolehtia vanhojen ruokien hävittämisestä, Korpela lisää.

–Yhteisjääkaapit ovat aina sellaisia, että niistä ei pidä huolta kukaan. Tämän huomaa selvästi työyhteisöissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.